ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


CERTIFICATUL VERDE TRANSMITE VIRUSUL ÎNTRE VACCINAȚI

Un studiu publicat recent în revista medicală The Lancet, intitulat „Crește tot mai mult relevanța epidemiologică a populației vaccinate împotriva COVID-19” și semnat de prof. Günter Kampf, de la Institutul de Igienă și Medicină a Mediului de la spitalul universitar din Greifswald, Germania, atrage atenția că persoanele vaccinate pot fi în egală măsură surse de transmitere a virusului SARS-CoV-2 cu cele nevaccinate și că este important să fie recunoscută această realitate și de factorii de decizie care instituie măsuri pandemice. Studiul demonstrează practic inutilitatea „certificatului verde” și evidențiază indirect iresponsabilitata criminală a factorilor de decizie. Iată ce scrie acesta:

„Se aștepta ca ratele ridicate de vaccinare împotriva COVID-19 să limiteze răspândirea SARS-CoV-2 în populație prin reducerea numărului de surse posibile de transmitere, atenuând, astfel povara bolii COVID-19. Însă, datele recente arată că relevanța epidemiologică a persoanelor vaccinate împotriva COVID-19 este tot mai mare.
 
În Regatul Unit, s-a constatat că rata de atac secundar la contacții familiali expuși la cazuri confimate cu Covid ale unor persoane complet vaccinate a fost similară cu cea a contacților familiali expuși la persoane infectate nevaccinate (25%, în cazul persoanelor vaccinate, față de 23%, în cazul persoanelor nevaccinate). 12 din 31 de infectări înregistrate la contacți familiali complet vaccinați (39%) au provenit de la cazuri confirmate ale unor persoane complet vaccinate și aflate în legătură epidemiologică. Încărcătura virală maximă nu a variat în funcție de statusul vaccinării sau de tipul variantei [1]. 
 
În Germania, rata de incidență a cazurilor simptomatice de COVID-19 în rândul persoanelor complet vaccinate („breakthrough infections”) se raportează săptămânal din 21 iulie 2021 încoace și, la acel moment, era de 16,9% la pacienții cu vârsta de 60 de ani sau mai mare [2]. Acest procent crește de la o săptămână la alta, fiind de 58,9% la data de 27 octombrie 2021 (Figura 1), oferind dovezi clare ale relevanței tot mai mari a persoanelor complet vaccinate ca posibilă sursă de transmitere.
 
 
O situație similară a fost observată în Regatul Unit. În perioada dintre săptămâna 39 și 42, au fost raportate în total 100.160 de cazuri de COVID-19 în rândul cetățenilor cu vârsta de 60 de ani sau mai mult. 89.821 au fost înregistrate în rândul celor complet vaccinați (89,7%), iar 3.395 în rândul celor nevaccinați (3,4%) [3]. Cu o săptămână înainte, rata cazurilor de COVID-19 la 100.000 de locuitori a fost mai mare în subgrupul de persoane vaccinate în comparație cu subgrupul de persoane nevaccinate la toate grupele de vârstă începând cu 30 de ani. 
 
În Israel, a fost raportat un focar nosocomial care a implicat 16 lucrători medicali, 23 de pacienți expuși și doi membri de familie. Sursa a fost un pacient COVID-19 complet vaccinat. Rata de vaccinare a fost de 96,2% în rândul tuturor persoanelor expuse (151 de lucrători medicali și 97 de pacienți). Paisprezece pacienți complet vaccinați s-au îmbolnăvit grav sau au murit, iar cei doi pacienți nevaccinați au dezvoltat o formă ușoară de boală [4]. 
 
Centrele pentru controlul și prevenirea bolilor (CDC) din SUA identifică patru dintre primele cinci comitate cu cel mai mare procent de populație complet vaccinată (99,9-84,3%) ca fiind comitate cu transmitere „ridicată” [5].
 
Mulți factori de decizie pornesc de la premisa că persoanele vaccinate pot fi excluse din categoria surselor de transmitere. Dar pare a fi o gravă neglijență să ignori populația vaccinată ca sursă posibilă și relevantă de transmitere atunci când se iau decizii privind măsurile de control în domeniul sănătății publice.”