ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Irlandei a inițiat două referendumuri pentru a redefini conceptul de familie dincolo de familia tradițională și pentru a elimina din Constituție prevederi conservatoare despre rolul social al femeii.

Premierul homosexual irlandez Leo Varadkar a declarat sâmbătă că dublul referendum pe care l-a organizat a eșuat. Prezența la vot a fost de doar 44,36%, mult mai mică decât la referendumul privind avortul din 2018, care a înregistrat o prezență de 64%.

Înfrângerea a fost confirmată la scurt timp după ora 19.00, 67% dintre alegătorii prezenți fiind împotriva amendamentului privind familia, care propunea extinderea conceputului de „familie” dincolo de căsătorie, incluzând în schimb căminele bazate pe relații „durabile”.

Guvernul premierului irlandez Leo Varadkar, un politician care a recunoscut că este homosexual și conduce o coaliție formată din creștin-democrați, centriști și verzi, a cerut populației să voteze DA la referendumurile de revizuire a Constituției irlandeze, ce datează din 1937, astfel încât din aceasta să fie eliminate referirile despre care susține că sunt „sexiste, discriminatorii și depășite”.

Primul referendum urmărea să modifice definiția familiei dincolo de familia conjugală sau familia tradițională, în sensul în care în Constituția irlandeză familia să fie definită drept uniunea „bazată pe căsătorie sau alte relații durabile”. Criticii acestui demers au avertizat că expresia „relații durabile” este confuză și ar putea crea numeroase complicații de ordin legal, cum ar fi de exemplu disputele privind moștenirile.

Al doilea referendum urmărea în special eliminarea articolului constituțional care menționează că „o femeie, prin viața sa casnică, aduce Statului un sprijin fără de care binele comun nu ar putea fi obținut”. Același articol prevede că „mamele nu ar trebui să fie constrânse de nevoile economice să muncească în detrimentul treburilor casnice”.

Referendumul a fost văzut ca parte a evoluției Irlandei de la o țară conservatoare, majoritar romano-catolică, în care divorțul și avortul erau ilegale, la o societate din ce în ce mai diversă și mai liberală din punct de vedere social. Proporția rezidenților care sunt catolici a scăzut de la 94,9% în 1961 la 69% în 2022, potrivit Biroului Central de Statistică.