ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Banca Națională a României a intervenit pentru a apăra moneda națională după ce leul a început să se deprecieze pe piața internațională în urma recomandării unei bănci mari de a vinde titlurile românești, a afirmat joi guvernatorul Băncii Naționale a României, Mugur Isărescu, anunță Agerpres.

„Leul a avut o mică depreciere. Acum ce vă spun nu ar trebui să vă spun, dar vă spun ca să vă calmez. Când ai o inflație mai mare decât în alte țări cam cu 2 procente, așa pe medie, nu te așteptai la asta? Dar să faci așa un tărăboi. Umpli primele pagini ale ziarelor de specialitate....Haideți să ne calmăm că nu e nimic...Ne-a costat ceva. Orice tărăboi costă. Și mișcarea aceea care în sfârșit nu că ne-a surprins, ne așteptam la ea, a fost periculoasă, nu s-a întâmplat aici, că de aceea v-am spus de piețele internaționale. A fost peste noapte. Într-adevăr, leul era plimbat și a apărut, hai ca să spunem așa, o recomandare a unei bănci mari "vindeți România". S-au vândut ceva titluri. Deci nu am avut momente ușoare, asta recunosc. Nu pot să neg că n-am intervenit, că e prea evident, dar nu comentez că am intervenit”, a spus Isărescu.

Potrivit sursei citate, Isărescu a menționat că o depreciere de sub 5% nu ar trebui să intereseze.

„Și ca să pun și eu întrebarea pe care mi-a pus-o un diplomat străin acum câteva zile, că m-a întrebat "dar ce v-a apucat?" Piața funcționează, cursul s-a depreciat cu 1,2%. Păi 1,2% parcă vorbeam între noi cei de aici că flexibilitatea cursului într-o limită de 5% nici nu trebuie să ne intereseze. Ce s-a întâmplat cu 1,2%? Într-adevăr, cu atâta gălăgie putea să se ducă mai departe și să aibă efecte negative. Eu nu știu cine a creat tensiunea asta. Dacă voi fi întrebat la Parlament nu o să spun altceva decât ce v-am spus și dumneavoastră. Nu e nimic secret. Nici pentru perioada actuală, nici pentru perioada 2008”, a declarat Isărescu.