ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Mugur Isărescu a intrat în scandalul lucrărilor academice copiate. Se pare că lipsa eticii academice l-a lovit și pe Guvernatorul BNR. Potrivit RL, acesta a publicat o carte cu 518 pagini, din care 180 de pagini sunt copiate „din alte trei lucrări ale sale”.

„Într-un volum din 2009, academicianul guvernator al Băncii Naționale a României a preluat aproape integral, fără a menționa explicit acest lucru, 180 de pagini din trei volume pe care le publicase în anii anteriori. Practica este considerată lipsită de etică, preluarea cuvânt cu cuvânt a unor lucrări personale anterioare, în lipsa trimiterii directe la sursele originale, figurează imediat după plagiat pe lista abaterilor prevăzute de legea privind buna conduită în cercetarea științifică”, notează România Liberă.

Lucrarea despre care care este vorba se numește „Contribuții teoretice și practice în domeniul politicilor monetare și bancare” și a apărut în anul 2009, la Editura Academiei Române.

După cercetarea fiecăreia dintre cele 518 pagini, „România liberă" a descoperit că aproximativ o treime din volum reia, aproape integral, pagini din cele trei volume ale unei cărți scrise anterior de guvernator. Este vorba de „Reflecții economice”, lucrare tipărită în trei volume în 2001, 2003 și 2006, tot sub auspiciile Academiei Române, dar la Editura Expert.

Iată câteva exemple:

paginile 75-80 din „Contribuții” corespund paginilor 105-109 din volumul al III-lea al „Reflecțiilor”; paginile 84-91 din „Contribuții” corespund paginilor 127-134 din volumul al III-lea al „Reflecțiilor”; paginile 137-159 din „Contribuții” corespund paginilor 169-191 din volumul al III-lea al „Reflecțiilor”; paginile 277-291 din „Contribuții” corespund paginilor 94-108 din volumul al II-lea al „Reflec-țiilor”; paginile 417-433 din „Contribuții” corespund paginilor 151-167 din volumul al II-lea al „Reflecțiilor”; paginile 131-137 din „Contribuții” corespund paginilor 84-89 din volumul I al „Reflecțiilor”.

Isărescu „a omis” să precizeze în notele de subsol acest lucru. Concret, trimiterea la propriile volume, ascunsă în bibliografie.

Fenomenul se numește autoplagiat și a ajuns un subiect de discuție în ultimii ani, legat de acesta fiind descoperit fenomenul republicării unor lucrări identice, sub titluri diferite. Motivul este obținerea  de grade didactice universitare.