ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Un echipaj de tancuri israelian a ucis un jurnalist Reuters și a rănit șase reporteri în Liban, la 13 octombrie, trăgând două obuze în succesiune rapidă din Israel, în timp ce jurnaliștii filmau bombardamente transfrontaliere, a constatat o anchetă Reuters.

Cele două lovituri l-au ucis pe jurnalistul de imagine al Reuters Issam Abdallah, în vârstă de 37 de ani, și au rănit grav pe fotograful Agenției France-Presse (AFP) Christina Assi, în vârstă de 28 de ani, la puțin peste un kilometru de granița israeliană, în apropiere de satul libanez Alma al-Chaab.

 

(Issam Abdallah, momente înainte de atacul israelian)
 
Reuters a vorbit cu peste 30 de oficiali guvernamentali și de securitate, experți militari, investigatori criminaliști, avocați, medici și martori pentru a reconstitui o relatare detaliată a incidentului.
 
Agenția de știri a analizat ore întregi de înregistrări video de la opt instituții media care se aflau în zonă în acel moment și sute de fotografii de dinainte și de după atac, inclusiv imagini din satelit de înaltă rezoluție.

Ca parte a investigației sale, Reuters a adunat și a obținut, de asemenea, dovezi de la fața locului, inclusiv schije de șrapnel pe sol și încorporate într-o mașină Reuters, trei veste antiglonț, o cameră foto, un trepied și o bucată mare de metal.
 
Reuters a prezentat Forțelor de Apărare Israeliene (IDF) constatările sale conform cărora gloanțele de tanc au fost trase din interiorul Israelului și a pus întrebări suplimentare detaliate, inclusiv dacă trupele israeliene știau că trag asupra jurnaliștilor.
 
Grupul de șapte reporteri de la AFP, Al Jazeera și Reuters purtau cu toții veste antiglonț și căști albastre, majoritatea având scris pe ele cu litere albe "PRESS". În acea zi, în Alma al-Chaab și în împrejurimi se aflau jurnaliști de la cel puțin alte șapte instituții de presă.

"Dovezile pe care le avem acum și pe care le-am publicat astăzi arată că echipajul unui tanc israelian l-a ucis pe colegul nostru Issam Abdallah", a declarat Alessandra Galloni, redactor-șef al Reuters.

"Condamnăm uciderea lui Issam. Cerem Israelului să explice cum s-a putut întâmpla acest lucru și să îi tragă la răspundere pe cei responsabili de moartea sa și de rănirea Christinei Assi de la AFP, a colegilor noștri Thaier Al-Sudani și Maher Nazeh, precum și a celorlalți trei jurnaliști", a mai spus ea. "Issam a fost un jurnalist strălucit și pasionat, care era foarte iubit la Reuters".
 
Vedeți ancheta Reuters AICI