ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Cel puțin 17 palestinieni, inclusiv copii, au fost uciși joi într-un atac israelian asupra unei școli din tabăra Nuseirat din partea centrală a Fâșiei Gaza, unde se adăposteau persoane strămutate de lupte, a declarat spitalul Al-Awda din Nuseirat, informează Reuters.

Armata israeliană a declarat că a lovit un centru de comandă și control al Hamas amplasat într-un complex folosit anterior ca școală în Nuseirat.

Speranțele că uciderea liderului Hamas, Yahya Sinwar, ar putea oferi o portiță pentru încetarea luptelor au fost dezamăgite până acum, în ciuda unui cor internațional care îndeamnă Israelul să profite de ocazie.

În partea de nord a enclavei, unde zona din jurul orașului Jabalia a fost ținta unei operațiuni de câteva săptămâni, armata a declarat că a evacuat un număr mare de persoane și a reținut peste 200 de militanți suspectați.

„În loc să se ajungă la o încetare a focului, războiul a reînceput în nordul Gazei. Suntem asediați, înfometați și vânați de ocupație din aer și din tancuri”, a declarat un locuitor din Jabalia pentru Reuters prin intermediul unei aplicații de chat.

Joi, medicii de la Spitalul Indonezian, una dintre cele trei unități care încă funcționează în zonă, au declarat că unul dintre colegii lor a fost ucis de focul israelian, iar altul a fost reținut în timp ce se îndrepta spre locul de muncă.

Oficialii sanitari de la cele trei spitale, care spun că au rămas fără provizii medicale, alimente și combustibil, au refuzat ordinele israeliene de a evacua unitățile sau de a lăsa pacienții nesupravegheați.

Serviciul civil de urgență a declarat că atacurile israeliene asupra personalului său au provocat o suspendare a operațiunilor sale. Trei dintre oamenii lor au fost răniți și alți cinci au fost arestați de armată, în timp ce singurul lor camion de pompieri a fost bombardat de un tanc.

Vorbind joi la o nouă conferință, purtătorul de cuvânt al serviciului de salvare a declarat că oamenii din acele zone au rămas „fără servicii umanitare, medicale sau de salvare”.

Operațiunea din nord a alimentat temerile palestinienilor că forțele israeliene curăță zona pentru a crea o zonă tampon nelocuită pentru armată după război sau pentru a deschide calea pentru întoarcerea coloniștilor care s-au retras din Gaza în 2005.

Israelul a negat astfel de planuri și acuză Hamas de împiedicarea evacuării civililor pentru a oferi acoperire propriilor forțe, ceea ce Hamas, la rândul său, neagă.

Pe măsură ce războiul intră în al doilea an, bilanțul victimelor campaniei israeliene în Gaza se apropie de 43 000 de morți, enclava dens populată fiind în ruine și aproape toată populația fiind strămutată.

Israelul, care a lansat campania ca represalii pentru atacul condus de Hamas împotriva Israelului anul trecut, în urma căruia au fost ucise aproximativ 1 200 de persoane și peste 250 de ostatici au fost luați în Gaza, a declarat că va continua până când Hamas va fi complet desființată ca putere militară și guvernamentală, iar ostaticii se vor întoarce.

Dar nu a formulat niciun plan clar pentru viitorul Gazei după război, iar eforturile internaționale de a conveni asupra unei încetări a focului par să fi stagnat.

Hamas, care nu a numit încă un succesor al lui Sinwar, a declarat că delegațiile vizitează Turcia, Qatar și Rusia și că sunt în contact cu Egiptul, Organizația Națiunilor Unite și Iranul.