ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul, care își extinde ocuparea ilegală în Cisiordania, a aprobat confiscarea a 1.270 de hectare de pământ în acest teritoriu palestinian ocupat, arată un document oficial consultat miercuri de AFP, relatează Știripesurse.

Este vorba despre o confiscare-record de la Acordurile de Pace de la Oslo din 1993, denunță organizația israeliană ”Pacea acum”, după ce aceste pământuri - situate în Valea Iordanului - au fost declarate ”proprietate a Guvernului” de către Autoritatea israeliană însărcinată cu Afaceri Funciare în teritoriile palestiniene, la sfârșitul lui iunie.

”Mărimea zonei (...) este cea mai mare de la Acordurile de la Oslo (1993), iar anul 2024 marchează un vârf în amploarea declarării de terenuri de stat”, denunță ”Pacea acum”.

COLONIZARE ILEGALĂ

De la începutul lui 2024, Guvernul israelian a confiscat în mod ilegal 23,7 de kilometri pătrați din teritoriul Cisiordaniei.

El anunța la 22 martie confiscarea a 800 de hectare de pământ în Cisiordania, în vederea construirii unor noi colonii.

Această decizie a fost respinsă drept o ”provocare” de către ”Pacea acum”, potrivit căreia palestinienii își pierd dreptul de proprietate sau de folosință pe pământuri declarate ”terenuri de stat”.

Autoritățile israeliene nu au comentat în mod public această ultimă confiscare, care intervine în contextul unei exacerbări a tensiunilor cu palestinienii din cauza Războiului din Fâșia Gaza.

Colonizarea israeliană în Cisiordania ocupată - inclusiv în Ierusalimul de Est - este ilegală în dreptul internațional, subliniază cu regularitate ONU, care denunță orice colonizare israeliană a teritoriilor palesiniene ocupate drept unul dintre principalele obstacole în calea unei păci în conflictul israeliano-plaestinian.

COLONII ”SĂLBATICE”

Zeci de colonii ”sălbatice” au fost înființate în Cisiordania ocupată, în afară de colonii ”autorizate” de către autoritățile israeliene.

Aproximativ 490.000 de coloniști israelieni s-au instalat - preintre cei trei milioane de palestinieni care locuiesc în Cisiordania ocupată - în colonii israeliene ”autorizate”, dar ilegale, potrivit mai multor organizații internaționale ca ONU, care consideră orice colonizare în Cisiordania ocupată drept ilegală.

ONU cere de ani de zile Israelului - însă în zadar - să-și ”înghețe toate activitățile de populare” în Cisiordania.

Mai multe organizații internaționale, de exemplu Biroul Afacerilor Umanitare al ONU (OCHA), denunță, în afară de colonizare, hărțuirea palestinienilor de către coloniști, care determină comunități întregi să-și părăsească pământurile.
 
Potrivit The Independent, Israelul a aprobat miercuri cea mai extinsă confiscare de terenuri din Cisiordania în ultimii 30 de ani.