ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul a ajuns la un acord cu Pfizer, promițând să împărtășească cu gigantul Pharma datele medicale ale evreilor în schimbul continuării aprovizionării cu vaccinul anticovid, potrivit Al Jazeera.

Susținătorii acordului spun că acesta ar putea permite Israelului să devină prima țară care vaccinează cea mai mare parte a populației sale, oferind în același timp cercetări valoroase care ar putea ajuta restul lumii.

Criticii spun însă că acordul ridică probleme etice majore, inclusiv posibile încălcări ale vieții private.

Prim-ministrul Benjamin Netanyahu a declarat la începutul acestei luni că a ajuns la un acord cu directorul executiv al Pfizer pentru a accelera livrările de vaccinuri către Israel.

"Israelul va fi un stat model la nivel mondial", a spus el. "Israelul va împărtăși cu Pfizer și cu întreaga lume datele statistice care vor ajuta la dezvoltarea de strategii pentru a învinge coronavirusul".

Ministrul israelian al sănătății, Yuli Edelstein, a declarat pentru The Associated Press că guvernul va preda datele pentru a "vedea cum influențează, în primul rând, nivelul bolii în Israel, posibilitatea de a deschide economia, diferite aspecte ale vieții sociale și dacă există efecte ale vaccinării".

Acordul dintre Pfizer și Israel a fost confirmat și de istoricul Yuval Noah Harari, consilierul principal al Forumului Economic Mondial, în emisiunea „60 Minutes”. VIDEO: