ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Forțele israeliene au bombardat vineri periferia ultimului refugiu de la marginea sudică a Fâșiei Gaza, unde persoanele strămutate, încolonate cu sutele de mii la gardul de la graniță, au declarat că se tem de un nou asalt și că nu mai au unde să fugă, transmite Reuters.

Mai mult de jumătate din cei 2,3 milioane de locuitori din Gaza au rămas fără adăpost și sunt înghesuiți în Rafah.
 
Alte zeci de mii de persoane au sosit în ultimele zile, cărând lucruri în brațe și trăgând copiii în cărucioare, de când forțele israeliene au lansat săptămâna trecută unul dintre cele mai mari asalturi ale războiului pentru a captura Khan Younis, principalul oraș din sud, situat la nord de Rafah.

Dacă tancurile israeliene continuă să vină, "ne vor rămâne două opțiuni: să rămânem și să murim sau să escaladăm zidurile spre Egipt", a declarat Emad, 55 de ani, om de afaceri și tată a șase copii, contactat prin intermediul unei aplicații de chat pe telefonul mobil.

"Cea mai mare parte a populației din Gaza se află în Rafah. Dacă tancurile vor da buzna, va fi un masacru cum nu a mai fost niciodată în timpul acestui război".

Ministrul israelian al Apărării, Yoav Gallant, a declarat joi târziu că trupele se vor îndrepta acum spre Rafah, care, împreună cu Deir al-Balah, la nord de Khan Younis, se numără printre ultimele zone rămase pe care nu le-au luat cu asalt într-un asalt de aproape patru luni.

"Ne îndeplinim misiunile în Khan Younis și vom ajunge, de asemenea, la Rafah și vom elimina elementele teroriste care ne amenință", a spus Gallant într-o declarație.

Fiind singura parte din Gaza care are acces la ajutoarele alimentare și medicale limitate care se strecoară peste graniță, Rafah și zonele adiacente din Khan Younis au devenit un adevărat furnicar de corturi improvizate care se agață de noroiul iernii.

Vântul și vremea rece au sporit mizeria, dărâmând corturile, inundându-le și inundând terenul dintre ele.

"Ce ar trebui să facem? Trăim în multiple mizerii, un război, foamete și acum ploaia", a declarat Um Badri, o mamă a cinci copii strămutată din orașul Gaza, care locuiește acum într-un cort din Khan Younis, contactată și ea prin chat telefonic.

"Obișnuiam să așteptăm iarna, pentru a ne bucura să privim ploaia de la balconul casei noastre. Acum, casa noastră a dispărut, iar apa de ploaie a inundat cortul în care am ajuns."