ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Armata israeliană și-a intensificat bombardamentele asupra sudului Fâșiei Gaza în cursul nopții, după una dintre cele mai mortale zile pentru palestinieni de la începutul conflictului, în timp ce liderii mondiali au cerut oprirea luptelor pentru a permite accesul ajutoarelor în enclava asediată, transmite Reuters.

Pe fondul temerilor că conflictul dintre Israel și Hamas se va extinde în Orientul Mijlociu, armata israeliană a declarat că avioanele sale au lovit infrastructura armatei siriene și lansatoare de mortiere ca răspuns la rachetele lansate din Siria, aliatul Iranului.

Armata nu a oferit detalii suplimentare. Ea nu a acuzat armata siriană de lansarea celor două rachete, care au declanșat sirenele de raid aerian în Înălțimile Golan ocupate de Israel.

Citând o sursă militară, agenția de știri de stat siriană (SANA) a declarat că atacul israelian a ucis 8 soldați și a rănit alți 7 într-o "agresiune aeriană" în apropiere de orașul Deraa din sud-vestul țării.

Statele Unite și Rusia conduc apelurile internaționale pentru o pauză în luptele dintre Israel și Hamas, pentru a permite accesul ajutoarelor în Gaza, unde palestinienii trăiesc în condiții îngrozitoare.

În total, 704 palestinieni, dintre care 305 copii, au fost uciși marți, a anunțat Ministerul Sănătății din Gaza controlată de Hamas, un bilanț despre care Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a declarat că este cel mai ridicat înregistrat într-o singură zi de la începutul conflictului, în urmă cu aproape trei săptămâni.

Președintele american Joe Biden și prințul moștenitor al Arabiei Saudite, Mohammed bin Salman, au vorbit marți la telefon și au convenit asupra unei diplomații mai ample "pentru a menține stabilitatea în întreaga regiune și a împiedica extinderea conflictului", a precizat Casa Albă.

Confruntările mortale s-au intensificat între armata israeliană și palestinienii din Cisiordania ocupată și au reapărut între Israel și gruparea armată libaneză Hezbollah de-a lungul frontierei israeliano-libaneze.

Iranul, care a căutat ascensiunea regională timp de zeci de ani, susține atât Hezbollah, cât și Hamas și a avertizat Israelul să înceteze atacul său asupra Gaza.

Forțele israeliene care efectuau un raid în timpul nopții în Cisiordania ocupată au fost atacate de un grup de palestinieni pe care armata i-a lovit apoi cu o dronă, a declarat armata israeliană. Oficialii palestinieni au declarat că trei persoane au fost ucise.

Din 7 octombrie, peste 100 de palestinieni au fost uciși în confruntările din Cisiordania cu armata israeliană, a declarat Ministerul palestinian al Sănătății.

De asemenea, armata israeliană a declarat că a vizat o celulă de scafandri Hamas care încerca să intre în Israel pe mare în apropiere de Kibbutz Zikim. Nu a existat niciun comentariu imediat din partea Hamas cu privire la acest incident.

Statele Unite au sfătuit Israelul să amâne un atac terestru planificat, în timp ce Washingtonul încearcă să elibereze mai mulți dintre cei peste 200 de ostatici pe care Hamas îi ține încă captivi în Gaza.

Cu toate acestea, când a fost întrebat dacă îndeamnă Israelul să amâne invazia terestră, președintele american Joe Biden a declarat reporterilor: "Israelienii își iau propriile decizii".

Într-o declarație publicată pe rețelele de socializare, Ministerul palestinian al Sănătății din Gaza, aflată sub controlul Hamas, a declarat că cel puțin 5.791 de palestinieni au fost uciși de bombardamentele israeliene asupra enclavei începând cu 7 octombrie, inclusiv 2.360 de copii.

Marți seara târziu, opt camioane cu apă, alimente și medicamente au intrat în Gaza dinspre Egipt. Agențiile ONU au declarat că este nevoie de livrări de peste 20 de ori mai mari decât cele actuale pentru cei 2,3 milioane de locuitori din îngusta fâșie de coastă.

La Națiunile Unite, Statele Unite și Rusia au prezentat planuri rivale privind ajutorul umanitar pentru civilii palestinieni. Washingtonul a cerut o pauză în lupte, iar Rusia dorește o încetare a focului umanitar. O pauză este în general considerată mai puțin formală și mai scurtă decât o încetare a focului.

"Întreaga lume așteaptă din partea Consiliului de Securitate un apel la o încetare rapidă și necondiționată a focului", a declarat ambasadorul rus la ONU, Vassily Nebenzia, în fața Consiliului de Securitate. Statele arabe susțin cu fermitate apelul pentru o încetare a focului umanitară, pe fondul distrugerilor generalizate din Gaza.

Săptămâna trecută, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a cerut, de asemenea, o încetare imediată a focului în Gaza. Motiv pentru care Israelul i-a cerut DEMISIA!

"Deși ne opunem în continuare unei încetări a focului, credem că pauzele umanitare legate de livrarea de ajutoare care permit totuși Israelului să desfășoare operațiuni militare pentru a se apăra merită luate în considerare", a declarat un înalt oficial american.

SPITALELE RĂMÂN FĂRĂ COMBUSTIBIL

Medicii din Gaza spun că pacienții care ajung la spitale prezintă semne de boală cauzate de supraaglomerare și de condițiile sanitare precare, după ce peste 1,4 milioane de persoane și-au părăsit casele din enclavă pentru adăposturi temporare.

Biroul ONU pentru coordonarea afacerilor umanitare a declarat că peste o treime din spitalele din Gaza și aproape două treimi din clinicile de asistență medicală primară au fost închise din cauza daunelor sau a lipsei de combustibil.

UNRWA, agenția ONU pentru refugiații palestinieni, a avertizat, într-o postare pe platforma X, că își va întrerupe operațiunile în Gaza miercuri seară din cauza lipsei de combustibil.
 
Cu toate acestea, armata israeliană a reafirmat marți că va interzice intrarea combustibilului pentru a împiedica Hamas să pună mâna pe el.