ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Autoritățile sanitare din Fâșia Gaza au afirmat joi că un atac israelian asupra unor persoane care așteptau ajutor umanitar în apropierea orașului Gaza a provocat moartea a 104 palestinieni și rănirea altor 280, în timp ce un spital din Gaza a anunțat că a primit 10 cadavre și zeci de pacienți răniți, relatează Reuters, citat de Agerpres.

Un purtător de cuvânt al armatei israeliene a declarat că nu are informații că această locație ar fi fost ținta unui bombardament. Armata a anunțat mai târziu că zeci de persoane au fost rănite după ce s-au împins și s-au călcat în picioare în momentul în care camioanele cu ajutor umanitar au sosit în nordul Gaza.

O sursă israeliană a declarat că trupele au deschis focul asupra "mai multor persoane" din mulțime care reprezentau o amenințare pentru ele.

Biroul președintelui palestinian Mahmoud Abbas a declarat că acesta "a condamnat masacrul comis de armata de ocupație israeliană în această dimineață (joi) împotriva oamenilor care așteptau camioanele cu ajutor la al-Nabulsi".

Purtătorul de cuvânt al Ministerului Sănătății din Gaza, Ashraf al-Qidra, a declarat că incidentul s-a produs în sensul giratoriu al-Nabusi, la vest de orașul Gaza, în partea de nord a enclavei palestiniene.

Echipele medicale nu au putut face față volumului și severității rănilor suferite de zeci de persoane care au ajuns la spitalul al-Shifa, a mai spus Qidra.

Directorul spitalului Kamal Adwan din orașul Gaza, Hussam Abu Safieyah, a declarat că spitalul a primit 10 cadavre și zeci de pacienți răniți în urma incidentului din vestul orașului.

"Nu știm câți mai sunt și în alte spitale", a declarat Safieyah pentru Reuters prin telefon.

Hamas a avertizat într-un comunicat că incidentul ar putea duce la eșecul discuțiilor care vizează ajungerea la un acord privind un armistițiu și eliberarea ostaticilor.

"Negocierile conduse de conducerea mișcării (islamiste Hamas) nu sunt un proces deschis pe seama sângelui poporului nostru", a spus el, referindu-se la decesele de joi și subliniind că Israelul ar fi responsabil pentru un eventul eșec al discuțiilor)
 
Seful Pentagonului, Lloyd Austin, a declarat joi în Congresul SUA că peste 25.000 de femei și copii au fost uciși în operațiunea militară lansată de Israel în Fâșia Gaza, de la începutul războiului pe 7 octombrie, adăugând că Israelul poate și ar trebui să facă mai mult pentru a proteja civilii.