ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Israelul a refuzat să semneze o declarație comună semnată de 38 de țări occidentale care solicită guvernului ungar să retragă legile considerate ca restrângând drepturile comunității LGBTQ, transmite HAARETZ.
 
Declarația, care a fost semnată de peste 30 de țări, printre care Franța, Germania, Australia și Ucraina, își exprimă îngrijorarea față de o serie de legi promovate în ultimele luni de guvernul premierului Viktor Orban care afectează drepturile comunității LGBTQ. Declarația a fost emisă săptămâna trecută, înaintea unei parade a mândriei care a avut loc la Budapesta în weekend.

Site-ul de știri Walla a relatat că guvernul american a cerut Israelului să se alăture declarației, dar că Ierusalimul a ales să nu o facă din cauza legăturilor diplomatice strânse cu Ungaria.

Liderul opoziției, Yair Lapid, a criticat decizia guvernului. "Aceasta este o rușine morală și etică și un alt pas politic eșuat. Guvernul israelian a fost deturnat de o minoritate extremistă de fanatici", a declarat el într-un tweet. "Unde sunt liberalii din Likud? Cât timp veți continua să închideți ochii [la acest lucru]?".

În ultimii ani, relațiile dintre Orban și premierul israelian Benjamin Netanyahu s-au consolidat din cauza ostilității lor comune față de valorile democratice liberale. În plus, în ultimii ani, Ungaria a împiedicat adesea Uniunea Europeană să facă declarații comune critice la adresa politicilor israeliene.
 
Ministrul israelian de externe Eli Cohen a vizitat Budapesta în luna mai și, mai recent, un ministru maghiar, care este un apropiat al lui Orban, a vizitat Israelul și s-a întâlnit cu Netanyahu.

Singura țară europeană care a ales să nu semneze declarația a fost Polonia, care este, de asemenea, condusă de un guvern naționalist de dreapta care promovează o legislație anti-LGBTQ.

Atât Polonia, cât și Ungaria au susținut Israelul în UE. În luna mai, când ambasadorii țărilor europene în Israel au votat pentru anularea evenimentului lor anual de Ziua Europei, deoarece ministrul securității naționale Itamar Ben-Gvir intenționa să participe, singurii ambasadori care s-au opus anulării au fost cei din Polonia și Ungaria.