ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Reuniunea de pace de la Paris privind situația din estul separatist al Ucrainei, trecută cu vederea de unii, considerată o victorie a diplomației franco-germane de alții, ar putea avea consecinție și asupra R. Moldova. Într-un comentariu pe acest subiect pentru site-ul Moldova.eu, istoricul George Damian explică ce s-a întâmplat la Paris și ce înseamnă așa numitul „statut special” pentru regiunile separatiste Donețk și Lugansk.

„Presa ucraineană bate toba victoriei, nu e clar de ce, unii experți spun că nu s-a întâmplat nimic important, alții că este un pas spre pace, majoritatea se concentrează pe prima parte a comunicatului final. Și aici este problema, că nimeni nu s-a concentrat pe a doua parte a concluziilor conferinței. Prima parte vorbește despre măsurile militare: deminări ale unor zone, schimburi de prizonieri, încetarea focului, observatori OSCE etc. Partea a doua a concluziilor vorbește despre chestiunile politice și din ce citesc acolo este vorba de acceptări majore (textul concluziilor aici)”, scrie George Damian.

El subliniază ce înseamnă „statut special pentru regiunile Donețk și Lugansk”.

„ Fraza e puțin răsucită, dar destul de clară „Părțile își exprimă interesul asupra acordului (...) pentru toate aspectele legale ale Ordinului Special pentru Auto-Guvernare – statut special – ale anumitor zone din regiunile Donețk și Lugansk – așa cum au fost descrise în Pachetul de măsuri pentru implementarea Acordului de la Minsk – în vederea asigurării funcționării lor pe o bază permanentă". Altfel spus zonele din Donețk și Lugansk aflate sub controlul separatiștilor ruși vor primi un statut special permanent”, notează istoricul.


„A doua chestiune conform concluziilor oficiale ale conferinței: "(Părțile) Consideră necesară încorporarea în legislația ucraineană a formulei Steinmeier". Pentru cine nu știe: "formula Steinmeier" prevede organizarea de alegeri în regiunile Donețk și Lugansk controlate de separatiștii ruși, conform legislației ucrainene și sub observarea OSCE”.

Prin urmare, spune George Damian, „președintele Zelinski al Ucrainei a fost de acord la Paris ca regiunile Donețk și Lugansk să primească un „statut special” și acolo să se organizeze alegeri înainte de revenirea zonelor sub controlul deplin al autorităților ucrainene. Practic Donețk și Lugansk vor avea un statut asemănător cu cel al Transnistriei. Măcar la Chișinău până acum a fost respinsă orice formulă de "statut special" pentru Transnistria, Ucraina a acceptat includerea acestei prevederi într-un document oficial”.

În opinia sa, rămâne de văzut dacă președintele Zelinski va reuși să își îndeplinească angajamentele asumate la Paris, „respectiv să treacă prin Parlamentul pe care îl controlează total pachetele legislative pentru statutul special Donețk-Lugansk și organizarea de alegeri acolo. Și dacă propaganda pro-Zelinski va reuși să potolească/ țină sub control o eventuală ieșire în stradă a ucrainenilor”.

„Cu atât mai amuzantă îmi pare poziția analiștilor/ experților de pe la noi: nu s-a întâmplat nimic special, o mare victorie a diplomației europene, a fost impusă pacea în Europa, Zelinski a repurtat o victorie în fața lui Putin și alte aiureli. Pe scurt: la Paris Zelinski a promis statut special pentru Donețk-Lugansk și organizarea de alegeri înaintea demilitarizării și revenirii sub controlul guvernului de la Kiev. Mie mi se pare o cedare majoră”, conchide Damian.

Pentru români este importantă chestiunea: orice se întâmplă în Ucraina cu regiunile separatiste se va aplica și în Republica Moldova. Este foarte suspect sprijinul franco-german pentru politica Moscovei în regiune. Parisul și Berlinul cauționează invaziile și anexiunile rusești dând la o parte ceea ce se numește „diplomația UE”. Dar asta este o altă discuție.