ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Renumitul diplomat Ilie Schipor a lansat, miercuri, la Centrul de Perfecționare Profesională și Activități Sociale al BNR, volumul „Destinul tezaurului României”, care abordează, într-o manieră inedită, prin prisma arhivelor centrale ruse, parcursul sinuos al Tezaurului României din 1916 către Moscova, dar și risipirea și devalizarea acestuia, conform Agerpres.

”Am încercat să realizez o lucrare care să răspundă în același timp specialiștilor - istorici, economiști, finanțiști - care, într-un fel sau altul, sunt interesați de soarta Tezaurului României, în ansamblul lui, adică atât de componenta bancară, respectiv aurul BNR, care a fost evacuat, sechestrat și niciodată întors, cât și de cea patrimonială, cultural-artistică și identitară, care nu e cu nimic mai puțin importantă decât prima, cât și cititorului obișnuit", a comentat Schipor pentru Agerpres.

"Sunt multe documente din care rezultă că el (Lenin - n.r.) manifesta o preocupare deosebită față de soarta Tezaurului României. Este un document care nu numai că este foarte interesant, dar a cărui existență nici nu era bănuită. Lenin le spune celor de la Comisariatul Poporului pentru Finanțe să nu se atingă 'nici cu un fir de păr' de aurul României. Aceasta nu înseamnă că el era un apărător din motive personale sau politice al Tezaurului României. Lenin era foarte interesat ca acesta să poată fi utilizat ca monedă de schimb, să spunem, pentru marea chestiune care însemna Basarabia. Deci, s-a luat în calcul ideea unui troc Tezaur contra Basarabia, sau Basarabia contra Tezaur", a mai adăugat diplomatul.

La eveniment a fost prezent și Mugur Isărescu, guvernatorul BNR, dr. Ioan Bolovan, membru corespondent al Academiei Române și profesor universitar la Facultatea de Istorie și Filosofie, UBB, Cluj, precum și Ioan Calafeteanu de la Universitatea „Valahia” din Târgoviște.

Guvernatorul BNR a declarat, în cuvântul de deschidere cu ocazia dezbaterii volumului citat, că "Tezaurul Băncii Naționale a României rămâne singurul caz în care o rezervă de aur monetară este încredințată cu acte în regulă și cu toate garanțiile depozitarului, Imperiul Rus, că va fi returnată oricând la cererea proprietarului pentru ca ulterior, într-adevăr și datorită istoriei, aceste obligații asumate conform tuturor normelor și cutumelor internaționale să nu mai fie respectate".

”A dezbate problema Tezaurului evacuat la Moscova este o responsabilitate a tuturor instituțiilor care și-au pierdut averea în 1916 și 1917, dar și a istoricilor, care, după 1990, au avut posibilitatea să se pronunțe indiferent de felul în care se desfășurau demersurile din punct de vedere politic și diplomatic. Noi credem că trebuie să continue cercetarea și documentarea în arhive, fototeci și biblioteci. Volumul pe care îl propunem astăzi pentru dezbatere este o bună dovadă în acest sens", a mai adăugat acesta.

Volumul ”Destinul Tezaurul României- Argumente din Arhivele ruse” poate fi achiziționat AICI