Istoricul Ioan Scurtu a comentat, într-o intervenție în cadrul emisiunii „Tu ce zici?" de pe Cotidianul și radio Gold Fm, apariția lui Mihai Șora în controversatul spot al celor de la emag.  ”Este o modă. Vechii cominterniști, cum e cazul dânsului,  sau fiii de cominterniști, cum e cazul lui Tismaneanu, devin luptători pentru democrație. Asta e societatea în care trăim”, a spus istoricul Ioan Scurtu. El a reamintit și un moment important din trecutul nu foarte depărtat al celui care acum dă lecții de libertate și democrație. Ioan Scurtu a povestit cum a ajuns Șora ministru al Educației, după 1989. Iar cel care l-a propulsat la șefia ministerului Învățământului, deși Șora nu activase nicio zi în acest domeniu, a fost Silviu Brucan.

„În 1990 am aflat ca ministrul  Învățământului e dl Șora. Știam că n-a lucrat nici măcar o zi în învățământ.
 
Mi-a adus aminte de Gheorghe Vasilichi, care, în anii comunismului, fără să fi lucrat o zi în învățământ -  era ceferist - a devenit ministru al Învățământului și a făcut reforma învățământului după model sovietic. Și m-am gândit atunci, în 1990, că Romania va trebui să urmeze o cale care nu va fi cea a învățământului. Dupa 30 de ani, cred că nu m-am înșelat”.
 
Profesorul Ioan Scurtu a explicat că, inițial, în fruntea ministerului trebuia să fie  Aurelian Gh. Bondrea, sunat de Silviu Brucan, dar care a refuzat.

„Cel care avea cuvântul decisiv în guvernul Roman, Brucan, omul care scria articole de fond în „Scânteia” în anii 44, 45, l-a numit pe Șora. Evident că pentru mine ianuarie 1990 a fost un oarece șoc”.

Despre legătura lui Silviu Brucan cu Șora, istoricul Ioan Scurtu a spus că „venea din aceeași sorginte”.

„Amândoi au fost membri de partid ilegaliști. Șora îl depășea pe Brucan: fusese și membru al Partidului Comunist Francez și, după unele știri, chiar și al Partidului Comunist al Uniunii Sovietice. Sigur că știam ca  fost unul din consilierii Anei Pauker în perioadda în care România nu a avut o politică externă. Când a venit Ana Pauker a dat afară tot personalul burghez și a angajat oameni noi, devotați Partidului Popular”, a subliniat istoricul.

Și după ce Tom Șora, fiul propagandistului comunist transformat în purtător de stindard Rezist, a ieșit la rampă apărându-și tatăl și susținând că acesta  „a fost obligat să lucreze cu Ana Pauker”,  munca sa se limita la traduceri de acte sau alte texte din francezä în română și invers”, profesorul Ioan Scurtu îl contrazice:

„Șora a fost unul dintre consilierii Anei Pauker. Acești consilieri erau numiți de sovieticii care ocupaseră România”.

În opinia istoricului „spectacolul campanei emag mi se pare cam penibil. Se speculează vârsta dânsului, probabil cu acordul lui. Dar, dintr-un vechi cominternist să devii mare luptător pentru democrație mi se pare ridicol”.
 
„Este o modă. Vechii cominterniști, cum e cazul lui,  sau fiii de cominterniști, cum e cazul lui Tismăneanu, devin luăptători pentru democrație. Asta e societatea în care trăim. Aceste domenii - cultura, învățământul și propaganda - sunt deținute în contiuare de cominterniști și de fiii lor”, a concluzionat profesorul Ioan Scurtu.


Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews