Regele Mihai a reprezentat un simbol pentru români și un simbol în istoria românilor, cu dispariția căruia se încheie o filă din istoria poporului român, consideră istoricul Ioan Scurtu.

„Regele Mihai a reprezentat un simbol pentru români și un simbol în istoria românilor. Cu dispariția sa practic se încheie o filă din istoria poporului român. A fost ultimul rege din Europa care și-a exercitat prerogativele în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, a supraviețuit perioadei de ocupație sovietică și apoi a regimului socialist totalitar. A putut să vadă revenirea României la democrație, să vadă că până la urmă s-a realizat o reconciliere între clasa politică și instituția monarhică. Cred că a murit cu conștiința împăcată. Iar noi, cel puțin eu, cu sentimentul că am fost contemporani cu una din personalitățile istorice ale României și ale Europei”, a declarat Scurtu pentru AGERPRES.

El a susținut că „regele Mihai, neavând un băiat, nu a putut să lase moștenitori”.

„Sigur, acum, Familia Regală a stabilit cine este șeful Casei Regale. Aceasta este o chestiune. Chestiunea constituțională a instituției ca atare, a Regalității, este din punct de vedere constituțional încheiată”, a menționat profesorul Scurtu.

În opinia acestuia, regele Mihai rămâne în conștiința românilor în primul rând prin moralitate.

„Regele Mihai rămâne în conștiința românilor în primul rând printr-o moralitate, care, atunci când a fost declarat succesor la tron, a fost declarat ca urmare a renunțării tatălui său, principele Carol, care a preferat să rămână în străinătate cu o femeie, deși era căsătorit, să renunțe la calitățile oficiale de moștenitor al tronului. Ori Mihai a venit pe acest fond de verticalitate, de corectitudine, de moralitate. Cea de-a doua domnie rămâne, de asemenea, prin verticalitate și prin opoziția pe care a avut-o, cât s-a putut, față de ocupantul sovietic și acțiunea pentru păstrarea cât mai mult a regimului democratic în România. Din păcate n-a reușit, ocupantul sovietic a fost mai puternic, dar simbolul ca atare rămâne”, a mai spus Ioan Scurtu.