ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Lista publicată de „Revista 22” nu poate demonstra că anumite persoane – printre care academicianul Ioan-Aurel Pop, ales recent președinte al Academiei Române, și Radu G. Țeposu, critic literar, eseist și gazetar (decedat în 1999) – au colaborat cu poliția politică ceaușistă, scriu jurnaliștii de la Psnews, citând un comentariu pe acest subiect al  istoricului Marius Oprea.
 
Acesta confirmă că lista publicată de Revista 22 – cu privire la cei peste două sute de colaboratori păpușați de UM0225, structură a Securității care îi urmărea pe exponenții emigrației românești – reprezintă un document a cărui autenticitate nu poate fi contestată, dar avertizează că avem de-a face cu „o listă de lucru, o bază de date provizorie”.

Potrivit lui Oprea, aceasta listă nu poate demonstra că anumite persoane – printre care Ioan-Aurel Pop, recentul președinte al Academiei Române, și Radu G. Țeposu, critic literar, eseist și gazetar (decedat în 1999) – au colaborat cu poliția politică ceaușistă.

Oprea susține că autorul articolului din Revista 22, Mădălin Hodor, investigator al CNSAS, a încălcat în mod flagrant Regulamentul intern al Consiliului, existând posibilitatea să fie chemat în instanță sub acuzația de abuz în serviciu: „Eu nu știu ce a fost, dacă a fost ceva, în capul acestui Mădălin Hodor, cel care a publicat lista. Până la urmă… el este investigator al CNSAS sau este jurnalist? Nu numai că a încălcat normele deontologice și Regulamentul intern al CNSAS, dar acuzațiile proferate de el au iz penal – și mă refer, printre altele, la abuz în serviciu!”, a spus Oprea.

 „Confirm autenticitatea documentelor publicate în Revista 22. Indubitabil, avem de-a face cu înscrisuri întocmite de Securitate, însă este nevoie de o clarificare esențială: documentul la care ne referim reprezintă o listă de lucru a Securității, ceea ce înseamnă că nu toți cei care apar acolo cu nume și prenume au fost colaboratori. Am mai răsfoit astfel de documente. În realitate, lista publicată de Revista 22 conține, pe lângă numeroși informatori asupra cărora nu am niciun dubiu, și o serie de nume pe care Securitatea își propunea să le racoleze.În dreptul lui Ioan Aurel Popa apare un ‹nu›, ceea ce – e evident – nu înseamnă un ‹da›. Pe cale de consecință, și în lipsa altor documente care să-i probeze fără niciun dubiu colaborarea, nu-l poți acuza pe Pop că a fost informator, tocmai pentru că nu ai probe în acest sens”, a mai spus Oprea.
 
Contactat de ActiveNews, profesorul Ioan - Aurel Pop, a negat vehement orice colaborare cu Securitatea, declarând că acest mod de prezentare a faptelor este unul „insidios”.  „Eu nu am semnat niciun acord de colaborare, cu nici o formă a securității, interne sau externe”, ne-a precizat președintele Academiei Române.