ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Se declară el însuşi un pribeag şi, după ani de viaţă petrecuţi în Africa sau Occidentul European, istoricul Neagu Djuvara spune că Europa, confruntată cu criza imigranților din Siria, traversează azi o perioadă ca acum 2000 de ani. 

Istoricul Neagu Djuvara compară criza refugiaţilor cu ceea ce s-a întâmplat în urmă cu 2.000 de ani, când Imperiul Roman se apropia de apusul său şi era invadat de popoare din Asia sau Africa Imperiului Roman. Istoria se schimbă, dar Europa zilelor noastre este mai reticentă şi la limita unui refuz în faţa valurilor de imigranţi. Un procent e asimilabil, dar 10 înseamnă enorm pentru orice cultură, iar Europa nu este pregătită să facă faţă unei asemenea invazii, spune Neagu Djuvara.
 
„Nu-mi dau seama cât poate Europa cu sutele sale de milioane de locuitori obișnuiți să absoarbă această nouă populație. Acești oameni nu sunt indo-europeni, sunt deci o etnie foarte deosebită, ceea ce ne apropie de problema din sfârşitul Imperiului Roman, când a fost invadat de populaţii din Africa, din Asia. Trăim un lucru ca acum 2000 de ani, a invaziei Europei, care de bine, de rău, se cam unificase", a declarat istoricul Neagu Djuvara, pentru Digi 24.
 
"În momentul acesta, cei care vin în Germania sau Franța sunt atât de deosebiți ca origine etnică și culturală de masa populației, încât creează un fenomen de refuz. (...) Nu există formulă. Se va găsi, fiindcă totdeauna istoria găseşte soluţii, dar ele pot fi şi dramatice. Anume să se schimbe profilul Europei În mod foarte sensibil. Când avem mase, milioane de turci, algerieni, de nişte naţii foarte diferite de europenii noştri, se pot întâmpla fenomene de refuz", a mai spus Neagu Djuvara.