ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Marți, 9 iulie, de la ora 12.00, în Sala „Umberto Eco” din cadrul Universității „Ovidius”, Campus, va avea loc conferința „Sfântul Martir Constantin Brâncoveanu și Sfântul Mitropolit Andrei Șaguna, stâlpi ai Ortodoxiei și ai neamului românesc”. 

Vor conferenția: Prof. Univ. Dr. Radu Ștefan Vergatti, membru al Academiei Oamenilor de Știință din România (pe tema: Dimensiunea personalității politico-diplomatice a Domnului Martir Constantin Brâncoveanu (1688-1714)) și Dr. Mircea-Gheorghe Abrudan, Cercetător Științific la Institutul de Istorie" George Barițiu" al Academiei Române, filiala Cluj-Napoca (va aborda subiectul: Mitropolitul Andrei Baron de Șaguna, o biografie culturală). 

Evenimentul se desfășoară cu binecuvântarea IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și este organizat de către Facultatea de Teologie a Universității „Ovidius” din Constanța, în parteneriat cu Școala „Sfinții Martiri Brâncoveni din Constanța și Fundația Ecumenică „Pro Axe Mundi” din București.

Conferința comemorează doi remarcabili eroi ai credinței creștine și ai neamului de pe teritoriul țării noastre: Constantin Brâncoveanu – Domnitor al Țării Românești, remarcabil om politic și mecena al artelor bisericești, promotor neîntrecut al spiritualității răsăritene și al limbii române la sud de Carpați, de la al cărui martiriu se împlinesc luna următoare 310 ani – și Andrei Șaguna – Mitropolit Ortodox și Sfânt, susținător al învățământului în limba română și apărător al drepturilor românilor ortodocși din Marele Principat al Transilvaniei, fondator al periodicului bisericesc Telegraful Român și membru de onoare al Academiei Române. Cele două personalități de prestigiu european sunt adevărați ctitori ai culturii naționale și reprezintă exemple actuale de patriotism și fidelitate față de credința strămoșească, adevărate remedii la laxismul moral contemporan și la obediența stânjenitoare a lumii politice de astăzi.

Informații suplimentare despre eveniment pot fi solicitate la numerele de telefon 0722/947947 și 0744/613613 (persoană de contact: Prof. Univ. Dr. Gheorghe F. Anghelescu).

 
 
Conferința „Aspecte social-politice și cultural-religioase din istoria românilor în perioada 1940 – 1944”

De asemenea, luni, 8 iulie, a avut loc conferința națională „Aspecte social-politice și cultural-religioase din istoria românilor în perioada 1940 – 1944”, la Curtea Brâncovenească (strada Vasile Lupu, Constanța). 

Aceasta a fost susținută de către Col. Dumitru Stavarache (membru al Comisiei Române de Istorie Militară, Fondator și Președinte de Onoare al Asociației „Visarion Puiu”), care va vorbi despre: „Mitropolitul Visarion Puiu - Șef al Misiunii bisericești în Transnistria”. De asemenea, a luat cuvântul și General Prof. Univ. Dr. Cristian Troncotă (Universitatea „Lucian Blaga” din Sibiu), care va conferenția despre: „Mărturisirea adevărului istoric prin documentele de arhivă.” 

Evenimentul cultural-științific a avut ca scop prezentarea principalelor aspecte din perioada 1940-1944, precum și omagierea unei personalități a creștinătății ortodoxe, Mitropolitul Visarion Puiu, despre care marele istoric Nicolae Iorga afirma că este: „unul dintre cei mai culți clerici ortodocși români din perioada interbelică”. 

Membru marcant în consolidarea Marii Unirii de la 1918, Mitropolitul Visarion Puiu a fost condamnat la moarte în 1946, de către Tribunalul Poporului din București, și excomunicat de forurile bisericești române la presiunile regimului totalitar din țară. Refugiat la Paris, a înființat pentru românii din diasporă Episcopia Ortodoxă Română din Europa Occidentală pe care a păstorit-o până în 1958. A trecut la cele veșnice la 10 august 1964 fără a vedea reabilitarea sa, care s-a produs post mortem, din partea Sinodului Bisericii Ortodoxe Române, la 25 septembrie 1990.

Conferința s-a desfășurat sub patronajul IPS Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, și a fost organizată de către Școala Brâncovenească și Fundația Ecumenică „Pro Axe Mundi” din București.