ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Regizorul și publicistul Iulian Capsali a calificat drept „prima înmormântare ante-apocaliptică din România” modul în care a fost condus pe ultimul drum ÎPS Pimen, arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, decedat după 4 săptămâni de spitalizare cu diagnosticul Covid-19. Cu această ocazie, autoritățile au impus reguli de distanțare socială, iar sicriul cu trupul neînsuflețit al ierarhului a fost purtat pe brațe de bărbați costumați în combinezoane. „Nu trebuia acceptat acest circ, un act de coronavirusare simbolică a înmormântării”, consideră Iulian Capsali.

„Nu trebuia acceptat acest circ, un act de coronavirusare simbolică a înmormântării, ca să li se dea satisfacție unor scelerați ca Arafat sau Tătaru; nu se poate duce un Sfânt - nu am dubii, să mă ierte Dumnezeu! - în condiții de fals război biologic!

E un semn pentru ce va să vie, o lume în care e de murit, nu de trăit... 

Să ne rugăm la Cuviosul Pimen să mijlocească rugăciunile acestui neam la Tatăl cel Ceresc, la Fiul, Hristosul nostru, și la Duhul Sfânt, pentru mântuirea noastră!”, a scris Iulian Capsali, vineri, pe Facebook. 

ÎPS Pimen, Arhiepiscopul Sucevei și Rădăuților, a fost înmormântat vineri la Mănăstirea Sihăstria Putnei, după o slujbă de înmormântare oficiată la miezul zilei la Mănăstirea „Sf. Ioan cel Nou” din Suceava, de un sobor de preoți condus de ÎPS Teofan, ÎPS Teodosie și PS Damaschin. O mie de credincioși au asistat în curtea mănăstirii la slujba de înmormântare și alte câteva sute au așteptat în afara curții, din cauza distanțării sociale impuse de preoți și jandarmi.

După încheierea slujbei de înmormântare, precedată de Sfânta Liturghie, sicriul cu trupul neînsuflețit a fost scos din curtea mănăstirii din Suceava, fiind purtat pe umeri de bărbați costumați în combinezoane și escortat de garda militară.

Pe traseul Suceava - Radauti - Galanesti - Vicov de Jos - Dabaca - Bivolarie - Putna - Sihastria Putnei, oameni îmbrăcați în straie naționale, cu flori în mână, au ieșit la drum să întâmpine cortegiul funerar și au cântat „Hristos a înviat”, aducându-i un ultim omagiu ÎPS Pimen.