ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Chestiunea canalului Bâstroe nu este „relevantă” pentru relațiile bilaterale dintre România și Ucraina și nu este „definitorie” pentru această fază de război, a afirmat, joi, secretarul de stat Iulian Fota de la Ministerul Afacerilor Externe, adăugând că există disponibilitate din partea ambelor părți pentru ca lucrurile să fie lămurite și sunt instrumente necesare în acest sens, relatează Cotidianul

„Noi, în primul rând, vrem să vedem – împreună cu prietenii, vecinii ucraineni – datele, faptele, deci să știm ce discutăm, că multe lucruri care s-au cam aruncat prin presă nu sunt chiar așa. (…) Noi privim chestia aceasta ca oportunitate ca să arătăm că, din nou, noi cu Ucraina putem rezolva diplomatic, prin bună înțelegere, această chestiune. Ieri am avut o discuție foarte bună cu ambasadorul, în fine, aș putea să spun cu prietenul meu de la Ambasada Ucrainei: aceeași dorință și de partea ucraineană de a discuta, de a vedea un pic ce se întâmplă, dacă e ceva ce trebuie lămurit și, împreună, să facem lucrul ăsta”, a declarat Fota la masă rotundă „Un an de război împotriva Ucrainei. Impactul pentru România” – organizată de Institutul Diplomatic Român.
 

El a adăugat că această problemă a fost „admirabil tratată” de către președinte Klaus Iohannis.

„Într-un fel e păcat că lumea se uită foarte mult la această chestie. Noi, în momentul acesta, avem multe alte proiecte în discuție cu partea ucraineană. Nu pot eu, din păcate, în această fază preliminară, să intru în detalii, o să le vedeți materializate. Deci, dincolo de ajutorul substanțial pe care noi îl dăm, în acest moment avem o agendă cu multe alte proiecte de colaborare între noi și Ucraina, inclusiv chestiuni legate de Marea Neagră. Deci, efectiv, toată această într-un fel artificial umflată dezbatere publică aruncă o imagine care nu corespunde cu realitatea. Deci, noi, cel puțin în Ministerul de Externe, colaborăm foarte bine, avem discuții frecvente, ne întâlnim și discutăm multe chestiuni. Au fost câteva vizite foarte importante pe care și domnul ministru Aurescu și alți colegi de-ai mei le-au făcut”, a explicat secretarul de stat.

Iulian Fota a arătat că această chestiune urmează să fie lămurită și există instrumentele și disponibilitatea din ambele părți în acest sens.

„Deci, nu considerați chestiunea Bâstroe ca o chestiune relevantă pentru relațiile bilaterale, că nu este. O să lămurim ce se întâmplă, o să discutăm, avem instrumente clare care ne ajută în acest sens și, ceea ce e importat, disponibilitate și la noi – de altfel se vede și în comunicatul presă pe care Ministerul de Externe l-a dat, Ambasada venind în întâmpinarea noastră cu acea propunere de discuție între experți. Deci, eu nu cred că aceasta este o chestiune definitorie pentru această fază de război. Este cel mai important și toți facem tot ceea ce putem pentru ca, pe de o parte, Ucraina să aibă tot ce-i trebuie ca să-și apere țara, iar, pe de altă parte, să încercăm, acolo când poate, cât se poate, să ne gândim un pic și la viitor și să vedem cum putem construi o nouă arhitectură de securitate europeană ca măcar statele civilizate din partea asta a Europei să se simtă în siguranță”, a mai spus acesta.