ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Primarul Bucureștilor, Nicușor Dan, anunță că a semnat dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea mastodont de birouri, cu 19 etaje, ridicată ilegal lângă Catedrala Sfântul Iosif - monument istoric al Capitalei, în urmă cu 14 ani.

„Am semnat azi dimineață dispoziția de demolare pentru Cathedral Plaza, clădirea construită ilegal în vecinătatea Catedralei Romano-Catolice de pe strada General Berthelot.

Încă din ianuarie 2013, Primăria Capitalei a fost obligată, printr-o hotărâre judecătorească definitivă, să demoleze clădirea. Această obligație a fost însă ignorată de foștii primari Sorin Oprescu și Gabriela Firea.

Precizez că mai sunt de parcurs câțiva pași administrativi până la începerea efectivă a lucrărilor de demolare, așa că voi reveni cu informații la momentul potrivit. Cheltuielile cu demolarea vor fi suportate inițial de municipalitate, iar finalmente vor fi recuperate de la proprietarul clădirii.

Scopul nostru este ca terenul pe care se află acum Cathedral Plaza să fie integrat armonios în peisajul urbanistic al Bucureștiului, iar pentru asta avem toată deschiderea de a colabora atât cu proprietarul, cât și cu Primăria Sectorului 1.”, anunță Nicușor Dan pe Facebook.

Momentul 2006, când ziarul ZIUA și Asociația Civic Media au declanșat campania pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif, se poate constitui și ca momentul nașterii civile a asociației care l-a adus pe Nicușor Dan până la poziția sa de azi. Măcar n-a uitat.

Proiectul Millenium Building - Willbrook - firmă care deține în pe DN1 și clădirea în care își desfășoară activitatea Realitatea TV - a fost inițiat de multimiliardarul israelian Eyal Ofer (acum în vârstă de 71 de ani), fratele lui Idan Ofer, la rândul lui miliardar. Tatăl lor, Sammy Ofer din Brăila sau Galați, după alții, a ajuns unul dintre cei mai bogați oameni de afaceri din Israel (articolul continuă după colajul preluat din ziarul Cancan).

În România, mâna dreaptă a lui Sammy Ofer și apoi a lui Eyal Ofer a fost misterioasa femme fatale Daiana Voicu în prezent Al Bitar, fostă Tetelman.

Daiana Voicu a fost multă vreme șefa dezvoltătorului imobiliar Willbrook România, și a avut o ascensiune vertiginoasă, astfel că în 2010 era considerată una dintre cele mai bogate femei din România. A devenit cunoscută însă mai mult prin legăturile amoroase destul de încurcate pe care le-a avut, scria CanCan.

Daiana a fost căsătorită cu Ziv Tetelman, un afacerist și el de origine israeliană, dar cei doi au divorțat, iar Ziv s-a orientat către fiica fostului șef al Federației Române de Fotbal, Raluca Sandu, cu care are acum o relație fericită, spun ziarele de profil.

Revenind însă la familia Ofer, Daiana Voicu a fost demisă după momentul sensibil când Willbrook a pierdut controversatul proiect ”Cathedral Plaza”, mai scrie sursa citată.

Ceva s-a întâmplat între Daiana și Eyal, iar femeia de afaceri s-a reorientat de la un israelian la palestinianul Ualid Al Bitar, fiul fostului ambasador al Palestinei in Romania, cu care s-a și căsătorit.

ILEGALITĂȚI NENUMĂRATE ȘI TRAFIC GREU DE INFLUENȚĂ

Ilegalitățile nenumărate ale construirii acestui moloh au inclus și traficul direct de influență. Edificiul a fost ridicat eminamente ilegal, printr-un aviz fals dat de fostul Arhitect șef al Capitalei Adrian Bold și întărit de Șeful serviciului de specialitate, ing. Ioana Balaurea, în realitate Chiliman, chiar soția primarului de la Sectorul 1 care dăduse primul aviz ilegal, Andrei Chiliman.

Primarul Adrian Videanu era și el co-interesat. Ziarul BURSA a dezvaluit pe 8 mai 2006 legaturile dintre primarul Videanu si blocul care se construieste langa Catedrala Sfantul Iosif. „Antreprenorul general al proiectului de langa Catedrala Sfantul Iosif este asociat direct cu primarul Capitalei Adrian Videanu intr-o casa de brokeraj cu sediul la Asirom. Cu cat se inmultesc etajele cladirii de langa Catedrala Sfantul Iosif, cu atat partenerii de afaceri ai primarului castiga mai multi bani. Proprietarii reali ai afacerii de langa catedrala se ascund intr-o cutie postala din Cipru.”- informa ziarul Bursa intr-un articol semnat de Daniel Bojin.

Sorin Oprescu era cunoscut pentru relațiile sale cordiale cu israelienii, așa că nu s-a pus problema demolării.

Iar când s-a ajuns ca Gabriela Firea să pună în practică decizia instanței s-a aflat că Daiana Voicu - Tetelman, împreună cu soțul ei, israelianul Ziv Tetelman, au fost nașii de cununie ai Familiei Firea - Pandele (!).

Desigur, se pare că, de fapt, căsătoria religioasă a Gabrielei Firea cu Florentin Pandele (foto) nu are valabilitate deoarece „nașul mare”, Ziv Tetelman, nu ar fi botezat creștin-ortodox. Dar asta este treaba ei și ai celor care au cununat-o religios.

Între timp, iată, după doi ani de când e primar, Nicușor Dan s-a „dumirit” și a semnat dispoziția de demolare a Borcanului lui Ofer.

Revenind la campania dusă pentru salvarea Catedralei Sf. Iosif, regretăm că Arhiepiscopia Romano-Catolică a uitat să menționeze complet în istoricul acesteia rolul catalizator al ziarelor ZIUA și BURSA și Asociației Civic Media, ca reprezentante ale societății civile care au adus în atenția autorităților și a opiniei publice cazul Catedralei, într-un proces mediatic constant de 40 de zile, timp în care s-au organizat conferințe publice cu primarul de atunci și au avut loc și demonstrații de solidaritate.

Și Biserica Ortodoxă Română a fost uitată din „cronologia evenimentelor” publicată de ARCB. La conferința publică organizată de ZIUA și Civic Media cu primarul Videanu, din fotografia de mai sus, preotul Florin Serbanescu, consilier patriarhal din partea BOR a subliniat in alocutiunea sa „Apropierea BOR fata de acest demers privind gasirea unei solutii pentru salvarea Catedralei Sfantul Iosif. Aceasta Catedrala se gaseste agresata de o cladire supra-dimensionata care ne aduce aminte de faptele dinainte de 1989 cand bisericile erau ascunse in spatele blocurilor de regimul Ceausescu”. „Biserica Ortodoxa Romana, dupa cum a transmis deja Patriarhia prin mesajul Prea Fericitului Patriarh Teoctist, este total alaturi de Arhiepsicopia Romano-Catolica si Monseniorul Robu in acest demers de salvare a Catedralei Sfantul Iosif.”, a mai spus emisarul Patriarhului BOR.

Poate acum, la decizia primarului Capitalei, să-și aducă aminte de spusele Arhiepiscopului Robu din mai 2006:

„Mai sper ca protestul public, miile de oameni care se opun acestei constructii, care au semnat petitia si care au participat la marsul de protest, sa influenteze reevaluarea acestui proiect de catre autoritati. Tuturor acestora le multumesc pentru solidaritate. Apreciez in mod deosebit campania initiata de asociatia Civic Media pentru Bucurestiul Vechi, din care face parte si salvarea Catedralei "Sfantul Iosif". Regret ca nu am fost pregatit pentru a lupta cu viclenia si cu minciuna spusa cu ochii si fata senina si le cer iertare tuturor. Din Biserica si din afara ei".