ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Solicităm în mod oficial încetarea desfășurării Gărzii Austriece din Cetatea Alba Iulia și înlocuirea ei cu alternative relevante pentru istoria națională. Au fost sesizate în acest sens Primăria Alba Iulia, Prefectura Județului Alba și Ministerul Culturii.

În prezent orașul Alba Iulia, monument al românității este marcat de un spectacol rușinos și umilitor cu privire la garda habsburgică ce defilează în interiorul cetății Alba Carolina. Dacă statuia lui Gabriel Bethlen din inima cetății nu era îndeajuns, garda austriacă întregește peisajul celor care au asuprit poporul român!

Este cu atât mai relevantă discuția cu privire la aceste defilări întrucât interacțiunea dintre conducerea militară austriacă și poporul român din Transilvania nu a fost marcată de cordialitate. Aducem aminte că de la 1699 românii ardeleni au fost supuși, mai ales în secolul XVIII, la o politică sistematică de asuprire și deznaționalizare de către austrieci.

Românii ortodocși au fost persecutați pentru credința lor, generalul austriac Bukow distrugând la 1763 cu tunurile peste 150 de biserici și mănăstiri ortodoxe din Ardeal.

Pentru a evidenția importanța contribuției poporului român în istoria Transilvaniei și orașului Alba Iulia considerăm că ar fi mult mai adecvată defilarea unor soldați care să evoce rădăcinile românești ale regiunii. Avem în vedere momente definitorii pentru afirmarea noastră națională, anume Intrarea lui Mihai Viteazul în Cetate, Răscoala lui Horea, Cloșca și Crișan precum și momentul revoluției de la 1848, când moții lui Avram Iancu, alături de Axente Sever au apărat cetatea și au alungat forțele revoluționare maghiare.

Toate acestea reprezintă alternative demne la rușinoasa gardă austriacă din prezent!

Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita și Mureș