ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dimineața la 9 în fața Judecătoriei Sfântu-Gheorghe, chemat să-mi susțin contestația amenzii de 1000 lei, dată pe 15 ianuarie, Ziua Culturii Națioanale. În mod simbolic, am recitat poezia Doina de Mihai Eminescu în fața statuii lui Mihai Viteazu din centrul orașului Sfântu-Gheorghe, jud. Covasna.

Marea mea ”vină” a fost că nu am înștiințat în prealabil Primăria despre acest eveniment cultural, deși stim cu toții că manifestările de acest fel nu necesită înștiințare, avizare, conform legii adunărilor publice.

Găselnița Jandarmeriei pe baza căreia am primit amenda a fost Decizia Înaltei Curți de Casație și Justiție nr.19 din 2018, care prevede că adunările publice, chiar si manifestările culturale, necesită obligația de declarare prealabilă dacă acestea se desfășoară în imediata vecinătate a sediilor instituțiilor publice, în cazul de față, instituția respectivă fiind Prefectura Covasna.

Drept să spun am rămas ”mască”, atât din cauza faptului că există o astfel de decizie a ÎCCJ, cât și datorită aprofundării meandrelor legislative privind organizarea adunărilor publice cu scop cultural de către Jandarmeria Județului Covasna...doar că această ”cunoaștere” a Jandarmeriei înseamnă aici exces de zel, tradus prin înțelegerea doar a literei legii, nu și a spiritului ei.

Da, atunci când orice fel de manifestare se derulează în fața unei instituții publice cu riscul de a-i bloca intrarea sau a-i perturba activitatea, acțiunea respectivă trebuie declarată în prealabil, pentru ca organele de ordine împreună cu organizatorii să cadă într-un acord astfel încât instituția să functioneze în continuare și accesul publicului în ea să fie liber. Așa este legal.

În cazul nostru însă, manifestarea culturală s-a defășurat în fața Statuii lui Mihai Viteazu, aflată în Piața Mihai Viteazul, iar Prefectura Covasna se află în Piața Libertății, deci în alt loc. Între cele două se află o distanță ce cuprinde căi pietonale generose, o stradă cu dublu sens auto, zone amenajate cu trepte atât spre Statuie cat și pe cealaltă parte spre Prefectură.

Manifestarea noastră s-a desfășurat exclusiv în fața Statuii, am fost doar trei oameni, neanun'ând public înainte nimic, alegând doar acest mod simbolic de cinstire a ,,Românului Absolut”, Mihai Eminescu. Echipajele de jandarmi și mașinile poliției s-au ivit la doar câteva minute de la apariția noastră, anunțați probabil de oamenii de pază ai Prefecturii.

Forțele de ordine nu au intervenit decât după încetarea manifestării, legitimându-ne în parcarea unde am lăsat masina, fără să ne aducă la cunoștință că am încălcat vreo lege...dar în timp ce ne notau datele, cu siguranță că au avut pe loc revelația Deciziei nr 19 din 2018 a ÎCCJ, doar că nu au vrut să ne-o spună, cu tot cu argumentațiile de rigoare din cele ”n” pagini stufoase.

Foarte ”stufoasă” este și chestiunea că nu m-au amendat după cum mă așteptam, ”pentru mască” sau pentru lipsa certificatului verde, așa cum mi-au adus la cunoștință acest risc de amendă pentru toți participanții, de Crăciun, când am vrut să organizez concertul de colinde tot în fața Statuii lui Mihai Viteazu, ci m-au amendat pentru neînștiințarea Primăriei de această manifestare culturală.

Aștept cu nerăbdare decizia Judecătoriei Covasna la contestarea amenzii aplicată de Jandarmeria care a ținut să precizeze în întâmpinarea către Instanță, că am afișat cu prilejul respectivei acțiuni și bannerul cu inscripția „Cine a îndrăgit străinii, mânca-i-ar inima câinii”.

Așa este!