ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe fondul speculațiilor și acuzațiilor lansate în spațiul public din ultimele zile, Jandarmeria Română a dat noi detalii privind modul de folosire si efectele gazelor lacrimogene folosite la protestul din 10 august. Maistrul militar Alexandru Dinică, plutonier șef adjutant la Serviciul tehnic din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei Române a explicat cum funcționează aparatura și muniția folosită la activități de ordine publică și cum îi poate afecta pe oameni. 

 

Armamentul din dotare și muniția aferentă folosite la protestul din Piața Victoriei din 10 august nu sunt letale, a declarat, luni, maistrul militar Alexandru Dinică, la un exercițiu demonstrativ cu muniția folosită la activități de ordine publică.

„Toate materialele pe care vi le-am prezentat - grenadă de mână corp cauciuc, armă lansator calibru 38 și pulverizatorul de gaze lacrimogene de 7 litri, cu o rază de dispersie mai mare decât spray-ul individual de mână, toate au aceeași concentrație, dar diferă litrajul - sunt neletale și sunt certificate de toate organizațiile și comisiile în drept. O parte din muniții nu sunt de producție românească. Grenada este de producție românească, este făcută la Mija (Uzina Mecanică Mija, Dâmbovița - n.r.). Loviturile de 38 sunt fabricate în Italia. Ca eu să pot să o aduc din Italia să o folosesc, îmi trebuie certificate din toate țările prin care tranzitează muniția până să ajungă la mine. Nefiind atestată și omologată, nu i se permite accesul în țara respectivă", a precizat Dinică, citat de Agerpres.

În cadrul demonstrației, au fost prezentate elemente din dotarea Jandarmeriei folosite la misiunile de restabilire a ordinii publice.

„Grenada de mână - corp cauciuc, compusă din corpul propriu-zis, care este dintr-un cauciuc moale, nu este rigid; la interior, un tub de carton pentru dirijarea focosului. Se montează prin înfiletare. Înăuntru, în afară de acel tub de carton, avem o pudră de talc amestecată cu o pulbere de gaz lacrimogen. În momentul exploziei, corpul de cauciuc se rupe și pulberea este degajată în atmosferă. Este neletală, nu provoacă vătămări letale. În continuare, avem lovitura de calibru 38, cu gaz iritant lacrimogen. Se lansează din arma lansator, cu care nu se trage lovitură directă. De asemenea, este neletală. Concentrația de gaz este aceeași ca la grenada corp-cauciuc și ca la pulverizatorul de capacitate mărită. Doar că, diferența dintre ele, lovitura care pleacă din corpul cartuș este incandescentă la momentul părăsirii armei. În clipa în care ajunge în contact cu solul, emană vaporii de gaz. Se trage în sus, între 45 și 60 de grade. Nu se folosește lovitură directă, pentru că nu are eficacitate. De asemenea, tot pentru lovituri calibru 38, avem lansator multiplu cu șase lovituri. Trecem la pulverizatorul de capacitate mărită, are o capacitate de șapte litri de substanță activă, concentrație de 1%", a arătat oficialul Jandarmeriei.