ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jandarmeria Română va primi puteri sporite din partea Guvernului României. Conform PROGRAMULUI LEGISLATIV AL GUVERNULUI ROMÂNIEI PENTRU ANUL 2023, Executivul pregătește un Proiect de Lege privind modificarea și completarea Legii nr.550/2004 privind organizarea și funcționarea Jandarmeriei Române, informează Bugetul.ro

Astfel, în curând, jandarmii va putea fixa „cu mijloace foto-audio-video sau prin alte mijloace tehnice din dotare, momente operative cu privire la activitățile desfășurate în locuri publice, fără consimțământul persoanelor vizate, în cazul în care există motive verosimile că în aceste locuri publice ar putea fi comise infracțiuni sau alte fapte ilegale, ori tulburată ordinea și siguranța publică”.

Așadar, după cum reiese din proiectul de act normativ citat, Jandarmeria Română va trece, în curând, la instalarea de tehnică de supraveghere, fără a avea consimțământul persoanei vizate de operațiune.

Mai mult, jandarmii vor avea acces, direct și gratuit, la „sistemele de supraveghere a spațiilor publice ce sunt instalate în scopul prevenirii criminalității, pazei bunurilor și protecției persoanelor sau supravegherii traficului rutier și care aparțin organelor administrației publice centrale/locale sau al unor persoane juridice, cu excepția celor cu atribuții în domeniul apărării și securității naționale (situațiile fiind stabilite în mod explicit)”, mai scrie sursa citată.