ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Pe data de 15 iunie 2024, marșul homosexualilor Cluj Pride a atras câteva sute de participanți în Piața Unirii din Cluj-Napoca, unde aceștia și-au făcut simțită prezența încă de la ora 14:00. Înarmați cu steaguri multicolore și mesaje de susținere pentru comunitatea LGBT, participanții au plecat în marș prin centrul orașului.

În timp ce participanții scandau mesaje, un grup de tineri a ales să își exprime convingerile religioase într-un mod pașnic. Cei patru minori și un tânăr de 18 ani au afișat două icoane, un steag anticomunist și un banner cu chipul lui Iisus Hristos. Aceștia s-au poziționat pe trotuar, fără a striga sau a provoca în vreun fel participanții la marș. 

Reacția activiștilor LGBT a fost promptă și ostilă. Membrii marșului i-au huiduit agresiv pe tineri, manifestându-și dezaprobarea față de prezența simbolurilor religioase. În scurt timp, un jandarm a intervenit și a amendând tinerii cu 1.500 de lei, un gest care a stârnit indignare (Potrivit altor surse, icoana pe pânză a fost mototolită brutal de jandarmul LGBT - n.n.)

Organizația Radical Entourage a condamnat ferm acțiunea autorităților, criticând intervenția lor. „Un grup de tineri naționaliști, creștini, format din 4 minori și un băiat de 18 ani, a afișat 2 icoane, un steag anticomunist și un banner cu Hristos, în Cluj-Napoca, pașnic, fără scandări, pe trotuar, în timp ce pe stradă avea loc foarte vocalul marș gay cu mii de persoane. Un ‘erou’ jandarm, a intervenit prompt și a amendat toți copiii din grup pe motive halucinante. Orice om întreg la minte ar fi dat maxim un avertisment, și așa o măsură exagerată”, se arată în postare pe Instagram.

Într-o țară profund ortodoxă, unde peste 95% din populație se declară creștină, acest incident ridică serioase semne de întrebare despre libertatea de exprimare și respectarea credințelor religioase. Mulți consideră că reacția autorităților a fost excesivă și nejustificată, iar amenda aplicată tinerilor pașnici este un abuz de putere.

Evenimentul a generat o reacție amplă pe rețelele sociale, unde numeroși utilizatori și-au exprimat solidaritatea cu tinerii și au condamnat acțiunile autorităților și ale participanților la marș care au reacționat agresiv. Această situație evidențiază tensiunile existente în societatea românească între valorile tradiționale și noile mișcări sociale, punând sub semnul întrebării modul în care drepturile și libertățile sunt protejate și respectate.

Într-un context social tensionat, acest incident a ridicat serioase semne de întrebare cu privire la imparțialitatea și profesionalismul autorităților. Este imperativ ca Ministerul Administrației și Internelor să ia măsuri rapide și să sancționeze toți jandarmii care se fac vinovați de acest incident. Doar prin acțiuni decisive se poate restabili încrederea publicului în instituțiile statului și se poate asigura respectarea drepturilor și libertăților fundamentale ale tuturor cetățenilor.

Parteneriat AZNews