ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Guvernul Japoniei și-a reiterat revendicările în disputa teritorială cu Rusia cu privire la insulele Kurile de Sud, transmite dpa, potrivit agenției Agerpres, citate de Știri pe Surse

Ministrul de externe nipon Yoshimasa Hayashi a descris marți cele patru insule drept 'parte integrantă' a Japoniei, a relatat cotidianul Sankei Shimbun.

Anterior, prim-ministrul Fumio Kishida folosise și el această sintagmă.

În urma agresiunii ruse din Ucraina, guvernul nipon revine la limbajul pe care predecesorul lui Kishida, Shinzo Abe, îl evitase timp de 10 ani în speranța ajungerii la un acord cu președintele rus Vladimir Putin.

Arhipelagul, aflat în dispută de decenii, este situat între peninsula rusă Kamceatka și principala insulă nordică a Japoniei, Hokkaido. El a fost ocupat de URSS în dauna Japoniei în ultimele zile din Al Doilea Război Mondial. Prin capitularea sa necondiționată, Japonia a pierdut de facto insulele Kurile, dar nu s-a împăcat niciodată cu asta.

În prezent, Tokyo revendică următoarele insule: Etorofu (Iturup în rusă), Kunashiri (sau Kunashir), Shikotan și grupul Habomai pe linia care desparte Marea Ohotsk de Oceanul Indian.

Propunerile anterioare de restituire inițială a două dintre cele patru insule disputate, ca soluție intermediară, au fost respinse.

Ex-premierul nipon Abe renunțase la sintagma 'parte integrantă' a Japoniei în mandatul său pentru a semnala o poziție mai flexibilă în disputa cu Rusia privind insulele Kurile, în speranța unui progres major.

Potrivit observatorilor, revenirea actualului premier Kishida la vechiul limbaj revizionist arată că acesta abandonează speranța rezolvării diplomatice.

Disputa teritorială continuă să împiedice încheierea unui tratat de pace între cele două state, amânat din 1945 până în prezent. Dorește Japonia, un aliat tradițional al SUA, să profite de starea de război pentru a-și recupera teritoriile din ghearele Rusiei? Rămâne de văzut.