ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


În Japonia, doar 1% din populație este complet vaccinată, un procent mult mai mic decât în Statele Unite, Europa, India și China, relevă ScienceMag.org. Iar asta, cu doar două luni înaintea începerii Jocurilor Olimpice de la Tokyo.
 
Japonia a autorizat până în prezent un singur „vaccin” Covid, cel produs de Pfizer și BioNTech. Și asta pentru că abordarea Japoniei în ceea ce privește vaccinarea a fost diferită. Această țară solicită studii de tranziție pentru medicamentele sau vaccinurile pentru care s-au efectuat studii clinice în alte părți, cu scopul de a confirma siguranța acestora în rândul populației japoneze. Alte țări au cerințe similare, iar acestea pot fi utile pentru a clarifica, de exemplu, aspecte legate de dozare, spune Masahiro Kami, medic și director executiv al Institutului de Cercetare a Guvernării Medicale din Tokyo. Bărbatul mediu din SUA cântărește aproximativ de două ori mai mult decât femeia medie din Japonia, notează Kami.

Așa se explică întârzierea cu care s-a început vaccinarea în Japonia. „Vaccinul” Pfizer a fost autorizat la jumătatea lunii februarie, cu două luni mai târziu decât în Statele Unite. „Vaccinurile” ModeRNA și AstraZeneca ar putea primi undă verde pe 20 mai, potrivit NHK, postul public de televiziune din Japonia.

Multe țări europene au acceptat rezultatele testelor internaționale privind „vaccinul” Covid fără a solicita studii de tranziție, iar în aprilie, India a renunțat la această cerință. În ciuda presiunii puse din partea unor așa-ziși oameni de știință, a societății civile și a liderilor din mediul de afaceri ca guvernul japonez să facă la fel, Ministerul Sănătății, conștient de problemele din trecut legate de efectele secundare ale vaccinurilor, a decis „să-și urmeze regulile ca de obicei”.

În plus, în Japonia, doar medicii și asistentele medicale pot vaccina, spre deosebire de România, de exemplu, unde vaccinările se fac aproape oriunde și de orice persoană cu oareșce pregătire medicală.
 
Se va da și Japonia „pe brazdă”? O scrisoare deschisă a anumitor oameni de știință și lideri din mediul de afaceri insistă ca dentiștii, farmaciștii, paramedicii și studenții la medicină să fie autorizați să administreze „vaccinurile” Covid și ca guvernul nipon să înființeze centre de vaccinare la scară largă. În prezent, autoritățile intenționează să deschidă un spațiu de vaccinare în masă în Tokyo până la 24 mai și un altul în Osaka, la o dată ulterioară. Pentru a permite unui număr mai mare de persoane să administreze „vaccinuri” Covid, va fi necesară revizuirea unei legi naționale, deși Ministerul Sănătății analizează în prezent dacă stomatologii pot fi considerați persoane calificate să injecteze cu serul experimental.

În ceea ce privește Jocurile Olimpice, programate să înceapă peste două luni la Tokyo, guvernul spune că jocurile se vor desfășura conform planului, dar cu măsuri de siguranță. Deocamdată, nu există planuri de vaccinare a celor aproximativ 75.000 de voluntari locali care vor ajuta la buna desfășurare a jocurilor.