ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


După mai bine de o lună și jumătate de jocuri în culise, însoțite de ghionturi, șuturi și înjurături reciproce între foștii și, potențial, viitorii parteneri de alianță, povestea formării unui nou Guvern la Chișinău a căpătat o nouă turnură. Surprinzător, la rampă a intervenit unul cele mai șterse personaje de pe scena politică moldovenească – președintele Nicolae Timofti.

După ce a devenit proverbial prin incapacitatea sa de a se pronunța măcar pe marginea vreunei decizii ce ar fi putut influența evoluția evenimentelor din Republica Moldova, joi a devenit cunoscut că Timofti ar putea desemna un candidat pentru fotoliul de premier, chiar dacă nu există încă o majoritate parlamentară care să asigure voturile necesare pentru numirea acestuia în funcție. Chiar dacă, deocamdată, oficial nu a fost rostit niciun nume, „gura târgului” afirmă că omul cu pricina ar fi businessmanul Ion Sturza, fost prim-ministru în perioada februarie-decembrie 1999.

Anunțul a fost făcut în dimineața zilei, pe Facebook, de liderul Partidului Liberal (PL), Mihai Ghimpu. Vădit deranjat că șeful statului a decis să joace pe cont propriu, Ghimpu insinuează că Timofti ar face jocul Partidului Liberal Democrat din Moldova (PLDM).

„De ce Președintele, în loc să facă tot posibilul ca PLDM să pună mai presus interesele cetățenilor, viitorul lor și nu supărarea, a hotărât să desemneze candidatura la funcția de Prim-Ministru înainte de a avea formată o majoritate parlamentară? În ce să crezi? În urgentarea formării Guvernului sau în forțarea alegerilor anticipate? Ce înseamnă alegeri anticipate pentru viitorul nostru cred că nu e cazul să vă vorbesc, dar e cazul să mai spun că scopul în furtul miliardului a fost mai mult unul politic, și anume de a compromite viitorul european. Iată de ce unii nu doresc timp de o lună să formăm o majoritate parlamentară proeuropeană și să investim un Guvern, iar Președintele statului, având încă timp îndeajuns, se grăbește să nominalizeze candidatura la funcția de Prim-ministru”, îi reproșează Ghimpu lui Timofti.

Pe seama PLDM, de altfel, este pus astăzi nu doar refuzul de a participa necondiționat la formarea unei noi coaliții cu aparențe pro-europene, dar și rolul de țap ispășitor pentru toate fărădelegile, fără nicio excepție, săvârșite în Republica Moldova din 2009 încoace.

Este vorba, în primul rând, de sustragerea unui miliard de dolari din circuitul bancar, supranumit „jaful secolului”, pentru care liderul liberal-democraților, Vlad Filat, s-a ales cu calitatea de principal bănuit, cercetat în prezent sub arest, iar adjunctul acestuia, Valeriu Streleț, a pierdut fotoliul de premier. Demiterea acestuia a fost votată, la sfârșitul lui octombrie, și de deputații Partidului Democrat (PD), chiar dacă moțiunea de cenzură a fost inițiată de opoziția socialistă și cea comunistă. Iar acum, PD, deopotrivă cu PL, insistă ca PLDM să li se alăture, pentru a se menține la putere prin resuscitarea unei alianțe a cărei componente poartă in corpore vina pentru dezastrul din Republica Moldova.

Revenind însă, simțindu-se probabil vizat, Ion Sturza, care în anii 2000 a deținut funcții importante în conducerea Rompetrol, n-a întârziat să-i dea replica lui Mihai Ghimpu.

„Complotul lui Sturza cu Timofti sau răspuns portavocei statului capturat Mihai Ghimpu: de ce v-ați speriat, domnilor?!”, a scris Sturza, la fel, pe Facebook, menționând că după un manifest personal, prin intermediul căruia se declara acum câteva zile dispus să revină din România la Chișinău, pentru a „salva Republica Moldova”, se gândește dacă să mai prezinte sau nu oferta „care a fost blocată cu isterie și vehemență!”.

„Indivizii se joacă cu focul. Vă înșelați, dacă considerați că cineva va permite ca Deveselul să fie amenințat cu „PZRK- ul” de peste Prut. Ei trebuie să plece și să lase țara în pace, nu noi! Dar... Recunosc, sunt șocat de obrăznicia „răului mai mic”, vorba unor diplomați din Moldova, dar și de isteria necontrolată a „luptătorului” pentru valori. Dorința de a-și păstra „captura” este incredibilă! Cu certitudine, va urma o perioadă foarte tulbure și violentă”, mai scrie Sturza, făcând iarăși o referință străvezie la adresa lui Ghimpu.

Altminteri, la scurt timp, intenția lui Timofti a fost confirmată oficial, din nou fără a fi rostit vreun nume.  

„Calculele matematice care reies din prevederile constituționale arată că mai sunt doar câteva zile în care domnul președinte ar urma să desemneze o candidatură la funcția de prim-ministru. În lipsa unui consens la nivelul grupurilor parlamentare, președintele este pregătit să desemneze o candidatură asupra căreia ar urma să se pronunțe Parlamentul'', a declarat pentru Radio Chișinău Vlad Țurcanu, purtătorul de cuvânt al Președinției.

Acesta a precizat că președintele a luat în calcul și anumite candidaturi, iar decizia pe care o va fi făcută public în următoarele zile.

Trebuie menționat că, acum două săptămâni, Curtea Constituțională de la Chișinău a decis că, dacă un nou Guvern nu este format în maxim trei luni, președintele Republicii Moldova urmează să dizolve Parlamentul și să convoace alegeri anticipate. Asta chiar dacă șeful statului se află în ultimele șase luni ale mandatului său, cum e cazul lui Nicolae Timofti, și o prevedere constituțională îi interzicea să facă acest lucru. Așadar, termenul limită pentru învestirea unui nou Guvern expiră pe 29 ianuarie 2016.

De adăugat ar mai fi că, după demiterea Guvernului Streleț, atât exponenții PL, cât și cei ai PD s-au arătat excesiv de optimiști în ceea ce privește reanimarea coaliției cu PLDM, declarând că un nou Guvern ar putea fi format în maxim câteva săptămâni. În ecuație se mai înscrie și grupul Iurie Leancă, transfug din PLDM, fără de care o majoritate guvernamentală pe centru-dreapta la Chișinău este astăzi imposibilă. Cum însă, în al 12-lea ceas, PLDM a pus piciorul în prag, înaintând drept condiții depolitizarea instituțiilor statului, demisia președintelui PD-ist al Parlamentului și desemnarea unui candidat „tehnocrat” la funcția de premier, negocierile se află în impas, prefigurând din ce în ce mai evident perspectiva unor alegeri anticipate.

Problema e că un candidat „independent”, de genul lui Sturza, are prea puține șanse acumuleze numărul necesar de voturi, în condițiile în care PD nu-și mai camuflează în prezent pretenția de a propulsa propriul candidat în fotoliul de șef al Guvernului Republicii Moldova.

Ba mai mult, în culisele scenei politice de la Chișinău este tot mai frecvent vehiculată ideea că acest candidat ar putea fi chiar „eminența cenușie” a PD, Vladimir Plahotniuc, „capo di tutti capi” al sistemului oligarhic moldovenesc, iar PLDM nu are decât să se supună deciziilor dictate de acesta, pentru a nu compromite parcursul european al Republicii Moldova.


Reorientarea spre Moscova este, însă, inevitabilă în cazul unui scrutin anticipat, având în vedere rezultatele ultimelor sondaje de opinie. Acestea atestă, fără drept de tăgadă, o victorie categorică a două formațiuni radical pro-moscovite – „Partidul Nostru”,  al lui Renato Usatîi, și Partidul Socialiștilor, condus de Igor Dodon, care împreună ar fi în stare să formeze o majoritate covârșitoare în viitorul Parlament. Iar în acest caz, atât Mihai Ghimpu, cât și Vladimir Plahotniuc cu întreaga sa camarilă ar putea să-i facă în foarte scurt timp companie lui Vlad Filat în pușcărie.