ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, amânate și afectate de pandemia de coronavirus, au luat în sfârșit startul vineri seară pe un stadion aproape gol, care a contrastat cu focurile de artificii și spectacolul coregrafic destinat televiziunii. O ceremonie colorată, dar ciudat de restrânsă, după cum a remarcat Breitbart.com

De luni de zile, îngrijorările din întreaga Japonie au amenințat să înăbușe strălucirea obișnuită a deschiderii, atent ambalată. În interiorul stadionului, vineri, după lăsarea întunericului, o ceremonie precis calibrată a încercat însă să arate că Jocurile - și spiritul lor - continuă.

La început, o lumină albastră eterică a scăldat scaunele goale, în timp ce muzica puternică a înăbușit strigătele protestatarilor împrăștiați afară care cereau anularea Jocurilor - un sentiment larg răspândit aici. O singură scenă a avut o formă octogonală menită să semene cu legendarul Munte Fuji din țară. Mai târziu, un potpuriu orchestral de melodii din jocuri video japoneze emblematice a servit drept coloană sonoră pentru intrările sportivilor.

Sportivii au intrat pe stadion în marșul lor obișnuit, salutând cu entuziasm miile de locuri goale și o lume dornică să îi vadă concurând la televizor, dar care se întreba cu siguranță ce să facă cu toate acestea. Unii atleți au mărșăluit distanțați fizic, în timp ce alții s-au grupat în moduri total contrare speranțelor organizatorilor. Republica Cehă s-a înscris alături de alte țări, deși delegația sa a avut mai multe teste COVID pozitive de la sosire.

Organizatorii au ținut un moment de reculegere pentru cei care au murit din cauza COVID; în timp ce se scurgea timpul și muzica făcea o pauză, sunetele protestelor anti-Olimpiadă au răsunat în depărtare. Pe una dintre pancartele afișate la proteste se poate citi „Stop the Olympics! Save lives!” (Opriți Jocurile Olimpice, salvați vieți!), o neinspirată plagiere a la fel de neinspiratei lozinci „Stați acasă, salvați vieți!”.
 

Aceeași lozincă ce a paralizat economiile lumii în anul trecut și a făcut ca ediția 2020 a Jocurilor Olimpice să fie amânată pentru 2021.