ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit.


Jocurile Olimpice de vară de la Tokyo, amânate și afectate de pandemia de coronavirus, au luat în sfârșit startul vineri seară pe un stadion aproape gol, care a contrastat cu focurile de artificii și spectacolul coregrafic destinat televiziunii. O ceremonie colorată, dar ciudat de restrânsă, după cum a remarcat Breitbart.com

De luni de zile, îngrijorările din întreaga Japonie au amenințat să înăbușe strălucirea obișnuită a deschiderii, atent ambalată. În interiorul stadionului, vineri, după lăsarea întunericului, o ceremonie precis calibrată a încercat însă să arate că Jocurile - și spiritul lor - continuă.

La început, o lumină albastră eterică a scăldat scaunele goale, în timp ce muzica puternică a înăbușit strigătele protestatarilor împrăștiați afară care cereau anularea Jocurilor - un sentiment larg răspândit aici. O singură scenă a avut o formă octogonală menită să semene cu legendarul Munte Fuji din țară. Mai târziu, un potpuriu orchestral de melodii din jocuri video japoneze emblematice a servit drept coloană sonoră pentru intrările sportivilor.

Sportivii au intrat pe stadion în marșul lor obișnuit, salutând cu entuziasm miile de locuri goale și o lume dornică să îi vadă concurând la televizor, dar care se întreba cu siguranță ce să facă cu toate acestea. Unii atleți au mărșăluit distanțați fizic, în timp ce alții s-au grupat în moduri total contrare speranțelor organizatorilor. Republica Cehă s-a înscris alături de alte țări, deși delegația sa a avut mai multe teste COVID pozitive de la sosire.

Organizatorii au ținut un moment de reculegere pentru cei care au murit din cauza COVID; în timp ce se scurgea timpul și muzica făcea o pauză, sunetele protestelor anti-Olimpiadă au răsunat în depărtare. Pe una dintre pancartele afișate la proteste se poate citi „Stop the Olympics! Save lives!” (Opriți Jocurile Olimpice, salvați vieți!), o neinspirată plagiere a la fel de neinspiratei lozinci „Stați acasă, salvați vieți!”.
 

Aceeași lozincă ce a paralizat economiile lumii în anul trecut și a făcut ca ediția 2020 a Jocurilor Olimpice să fie amânată pentru 2021.