ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Johnson & Johnson  a declarat că a soluționat majoritatea proceselor cu care s-a confruntat din partea a mii de bărbați care au susținut că medicamentul său antipsihotic Risperdal le-a provocat dezvoltarea excesivă a  sânilor și a dezvăluit că a înregistrat cheltuieli de 800 de milioane de dolari în legătură cu acest acord, potrivit Reuters.

J&J a precizat vineri, într-un document depus la Comisia americană pentru valori mobiliare și burse de valori, că a ajuns la un acord de principiu în septembrie pentru a rezolva "în mare parte" cele aproximativ 9.000 de cazuri cu care producătorul de medicamente cu sediul în New Brunswick, New Jersey, s-a confruntat în legătură cu Risperdal.
Johnson&Johnson, acord pentru procesele în care mii de bărbați care au luat antipsihoticul Risperdal acuză că le-au crescut excesiv sânii/ Daunele ajung la 800 de milioane de dolari

Compania a precizat că a ajuns la acest acord cu avocații care se ocupă de cazuri, inclusiv de un proces intentat la un tribunal de stat din Philadelphia de Nicholas Murray, un rezident din Maryland căruia un juriu i-a acordat în 2019 o despăgubire punitivă de 8 miliarde de dolari, pe care un judecător a redus-o ulterior la 6,8 milioane de dolari.

J&J a precizat că a acumulat 800 de milioane de dolari în cheltuieli juridice în al treilea trimestru legate de această înțelegere.

Nu a fost clar ce alte cazuri din Statele Unite au făcut parte din acord. Multe dintre procese erau, de asemenea, în curs de soluționare în Pennsylvania, iar compania s-a confruntat, de asemenea, cu cazuri în California și Missouri.

Avocații reclamanților nu au răspuns imediat la solicitările de comentarii.

Procesele au acuzat, în general, J&J că nu a avertizat asupra riscului unei afecțiuni numite ginecomastie asociată cu Risperdal, despre care au spus că a fost comercializat de către companie pentru utilizări neaprobate și neindicate în afara etichetei în cazul copiilor. J&J a negat acuzațiile.

Administrația americană pentru Alimente și Medicamente a aprobat Risperdal în 1993 pentru tratarea schizofreniei și a maniei bipolare la adulți, dar abia în 2006 a fost aprobată utilizarea acestuia pentru iritabilitatea asociată cu autismul la copii.

Compania a acceptat separat, în 2013, să plătească 2,2 miliarde de dolari pentru a soluționa anchetele penale și civile din SUA privind comercializarea Risperdal și a altor două medicamente.

În luna mai, Curtea Supremă a SUA a respins o încercare a Johnson & Johnson de a anula un verdict al juriului de 70 de milioane de dolari împotriva companiei pentru că nu a avertizat cu privire la riscurile asociate cu utilizările off-label ale Risperdal. Instanța a respins apelul J&J la o hotărâre din 2019 a Curții Superioare din Pennsylvania care a confirmat verdictul în favoarea unui bărbat din Tennessee căruia i s-a prescris medicamentul la vârsta de 4 ani, în 2003.