ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Articol apărut inițial, joi, 14 mai 2020. Republicat în seria REMEMBER PLANDEMIA 
România a intrat joi în ultima zi de stare de urgență, la două luni de la instituirea ei prin decret prezidențial, având în vedere pandemia de coronavirus, scrie Agerpres. Starea de alertă va fi instaurată cel mai devreme luni, asta după ce actul normativ a trecut de Camera Deputaților.
 
Cererea Partidului Național Liberal care prevede ca legea să fie adoptată imediat ce este publicată în Monitorul Oficial a fost respinsă după o ședință maraton. Vor urma, așadar, 3 zile de vid legislativ.

Pe 4 mai, președintele Klaus Iohannis anunța că starea de urgență nu va fi prelungită.

„Starea de urgență nu va fi prelungită, nu voi emite un nou decret pentru a prelungi starea de urgență și în acest fel data de 14 mai este ultima zi în care mai avem stare de urgență. Începând din 15 mai, pentru a ține epidemia sub control, vom intra într-o așa numită stare de alertă, (...) care este prevăzută de legislația specifică ce clarifică cum se acționează în situația unei epidemii și noi clar suntem, din păcate, într-o epidemie de COVID-19", declara, la acea dată, șeful statului.
 
 
Președintele Klaus Iohannis a decretat starea de urgență pe teritoriul României pe 16 martie, pentru 30 de zile, ulterior ea fiind prelungită, pe 14 aprilie, pentru încă 30 de zile.

Instituirea stării de urgență pe teritoriul României a venit la doar câteva zile după ce Organizația Mondială a Sănătății declarase pandemie de coronavirus.

Până în prezent, pe teritoriul țării noastre s-au înregistrat peste o mie de decese din cauza virusului SARS-CoV-2 și peste 16.000 de persoane infectate, conform ultimei raportări prezentate de Grupul de Comunicare Strategică. Mai sunt 14.313 persoane în carantină instituționalizată pe teritoriul României, iar alte 18.980 sunt în izolare la domiciliu și se află sub monitorizare medicală.
 
Cele mai multe cazuri de coronavirus s-au înregistrat, potrivit ultimei raportări, în Suceava - 3.317, București - 1.555, Neamț - 785, Arad - 679, Botoșani - 632, Mureș - 621, Brașov - 594, Hunedoara - 589, Galați - 522, Cluj - 516.

Starea de urgență decretată în data de 16 martie a cuprins măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, economic, al sănătății, muncii și protecției sociale, justiție și afaceri externe, precum și măsuri de primă urgență cu aplicabilitate graduală.

Prin decretul din 14 aprilie privind prelungirea stării de urgență pentru încă 30 de zile au fost dispuse măsuri de primă urgență cu aplicabilitate directă vizând domeniile ordine publică, stare civilă, economic, al fondurilor europene, sănătății, muncii și protecției sociale, justiție, afaceri externe, transporturilor și infrastructurii, educație și cercetare.

În această perioadă au fost emise 12 ordonanțe militare cu măsuri privind toate aceste domenii.

După ridicarea stării de urgență, ar urma să fie instituită starea de alertă. Parlamentul a adoptat proiectul Guvernului privind măsurile din starea de alertă, fiind făcute mai multe modificări.