ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jonathan Jackson, celebrul actor american câștigător a cinci premii Emmy, si-a început drumul convertirii la Ortodoxie în 2007 în timp ce se afla în România și după cum spune el, a fost impresionat de faptul că oamenii se salutau cu „Hristos a înviat!". În 2012 a primit botezul ortodox împreună cu familia sa.

A venit zilele acestea iarăși în România, împreună cu familia sa, la Vaslui, unde a participat la Sfânta Liturghie, s-a împrtășit din Sfintele Taine și a vorbit celor 700 de tineri prezenți. Cum e posibil ca o celebritate asemenea lui să aibă un astfel de parcurs spiritual si să ajungă la dreapta credință? Tânărul George Iustin Paltinel a explicat cum, prin câteva citate ale colegului său de generație și credință:

„Am făcut această călătorie împreună cu Elisa.”(soția lui) „Îmi iubesc foarte mult soția. Și nu o iubesc doar teoretic. La fel și Ortodoxia.”

„Vorbeam ore întregi noaptea. Cred că prima dată i-am vorbit despre Ortodoxie când am început să citesc despre Marea Schismă. I-am spus: «Știu că sună nebunesc, dar cred că Biserica Ortodoxă este Biserica adevărată, este credința originară!»”.

„La fel simt și în legătură cu Sfântul Munte, cu viața în Biserica Ortodoxă, cu cinstirea Maicii Domnului și rugăciunile către ea. Îmi amintesc, desigur, vremea când nu-i ceream ajutorul, dar simt că aceasta a fost în inima mea dintotdeauna.”

Câteva extrase din discursul său de la Vaslui a cărui temă a fost ,,Identitatea virtuală versus identitatea reală. Pericol, nepăsare sau stare de fapt?"

„Hristos este același ieri, astăzi și mâine, dar duhul acestei lumi se schimbă mereu, aduce mereu cea mai nouă ideologie, cea mai nouă minciună pentru a provoca haos înlăuntrul nostru”.

„Acesta este ținutul identității virtuale, tărâmul măștilor, unde foarte puțini oameni sunt sinceri."

„Dar azi, criza identității este în toată lumea. Această criză este o ispită, așa cum a fost ispitit și Iisus în pustie, când diavolul i-a atacat identitatea și a spus «Dacă» ești Fiul lui Dumnezeu. Avem atât de multe măști pe care le putem purta, avem atât de multe identități pe care ni le putem asuma, dar există o singură identitate adevărată. De unde vine ea și cum o putem găsi? (…) Avem înlăuntrul nostru resursele de a răspunde”.

„Într-o lume care vede oamenii ca pe mărfuri utile? Stă în puterea noastră să fim chipul lui Dumnezeu într-o lume care propovăduiește urâtul și aplaudă nefirescul. Este datoria noastră să ne ridicăm către frumos și către adevăr”.

„Într-o lume care cade tot mai mult în disperare, vouă vă revine să trăiți bucuria Învierii. Într-o societate care pare că vrea să-și distrugă toată istoria și rădăcinile rămâne pe voi să duceți lumina a tot ceea ce ați primit frumos de la strămoși prin sângele lor și să reconstruiți ruinele frumosului din lume. Reconstruiți-le mărturisindu-vă tradițiile religioase ca demne de respect, cântând vechile imnuri și cântări atemporale așa cum am auzit mai devreme. Nu lăsați aceste lucruri să piară!”.

„Aveți curaj, nu vă fie teamă! Mai mare este El, Cel care este în voi, decât cel care se află în lume. Cu Dumnezeu toate sunt posibile!”

Deosebit de valoroase aceste citate nu doar prin prisma autorului lor ci din punct de vedere al modului sănătos și bine ancorat în realitate prin care acesta se raportează la viață.