ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Politicul se apropie cu pași repezi de distrugerea definitivă a independenței puterii judecătorești, scrie judecătoarea Adriana Stoicescu, președintele Tribunalului Timiș într-o postare pe Facebook. Analizând tot ce se întâmplă azi în lumea justiției, de la atacurile în rafală asupra magistraților, până la modul în care este afectată independența justiției, „pe cale sa devină o poveste frumoasă, de adormit copii, cu numiri făcute tot de un politician cu teme de casă precise, în disprețul total al avizelor CSM”. Judecătoarea susține că singura șansă pentru a salva distrugerea definitivă a independenței puterii judecătorești este nevoia de dreptate și adevăr.

„Trăitori de veacuri în minciună, am ajuns să credem că asta e calea.

Nu mă va putea convinge nimeni că cele trei călătorii dus-întors decontate de stat îmi consolidează independența și îmi asigură imparțialitatea.

Nu mă va putea convinge nimeni că decontarea algocalminului este vitală pentru sănătatea sistemului judiciar, cât timp avem colegi care se îmbolnăvesc de cancer și mor uitați de toată lumea.

Nu mă va putea convinge nimeni că 15 procurori cu vechime de 20 de ani, numiți de plenul CSM, îmi subminează autoritatea, dar un procuror numit politic, care poate ridica o întreagă arhivă a unei instanțe, dacă așa consideră el, nu afectează independența justiției.
Ce îi va opri să ne ridice și pe noi?

Nu mă va putea convinge nimeni că existența SIIJ este o jignire la adresa procurorilor și judecătorilor cinstiți din țara asta, dar miile de magistrați interceptați, urmăriți și vânați nu constituie decât o blândă și părintească mângâiere pe creștet.

Nu mă va putea convinge nimeni că în anul de grație, după calendarul dăncilian, douăzeci douăzeci, nu se pot găsi persoane tinere și competente, neatinse de morbul stalinisto securist, care să ocupe funcții de conducere în ministere, comitete și comiții.

Avem, se pare, nevoie de personalități resuscitate care să ne readucă lumina anilor 2000, când judecătorii erau tot inamicul public nr.1, când era timp pentru verificarea declarațiilor de interese pentru a vedea câți magistrați sunt înscriși în asociațiile profesionale, devenite azi de nefrecventat pentru politicianul de rit nou.
Când politicul ne arăta cu degetul pentru salariile nesimțite, precum azi pentru pensii.
Cu grație, suntem amenințați cu excluderea din magistratură, dacă îndrăznim să spunem adevărul.
Cu grație, sunt aruncate în spațiul public minciuni grosolane, cu cifre amețitoare, uitând onorabilii foști (deveniți între timp politicieni, după ce ani de zile ne-au ținut lecții de deontologie), de sumele pe care ei înșiși le-au încasat, în urmă cu foarte puțini ani, tot în baza unor sentințe.

Independența justiției este pe cale să devină o poveste frumoasă, de adormit copii, cu numiri făcute tot de un politician cu teme de casă precise, în disprețul total al avizelor CSM, cu un scop clar, menținerea dosarului penal ca instrument politic și de cumințire a judecătorilor.

O clasă politică avidă de putere, influență și bani, indiferent de care parte a eșichierului se plasează, a transformat judecătorul într-o paiață, bună de aruncat în arenă, pentru a-i da alegătorului satisfacția supremă: pâine și circ.

Da, știu, mă veți lapida în piața publică pentru ce spun.
Dar nu vă așteptați să fim respectați cât timp ne complăcem în minciună și ipocrizie.
Din momentul în care am coborât în cetate și ne-am amestecat printre politicieni, am început să vorbim ca ei și să ne comportam ca ei, ne-am pierdut credibilitatea.
Ne refugiem sub mantia CSM pentru a ne apăra o reputație pe care tot noi am făcut-o ferfeniță, acceptând să ascundem mizeria sub preș, tolerând abuzurile și încălcările drepturilor fundamentale, apărându-i pe cei care, din rândul nostru fiind, încalcă legea.

Politicul se apropie cu pași repezi de distrugerea definitivă a independenței puterii judecătorești.
E momentul să uităm de ce ne desparte și să căutăm ce ne definește sau ar trebui să ne definească pe toți, procurori și judecători deopotrivă:
Nevoia de adevăr și dreptate„, a scris pe pagina sa de Facebook, Adriana Stoicescu.