ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a făcut obiectul unei campanii de manipulare, a afirmat judecătoarea Dana Gîrbovan, care susține că însăși denumirea uzuală de «Secție specială» s-a făcut „propagandistic”, „pentru că prescurtarea era «SS» și ducea cu gândul la celebra formație nazistă”. Președintele UNJR a explicat că s-a indus în opinia publică ideea unui control politic, când, de fapt, SIIJ este singura unitate de parchet aflată doar sub controlul CSM, garantul constituțional al independenței justiției, potrivit b1.ro.

Mai mult, Dana Gârbovan a dezvăluit că procurorilor li s-a transmis, de la vârful Ministerului Public, să nu se înscrie la concursurile pentru funcțiile de execuție în cadrul SIIJ, tocmai pentru ca Secția să nu funcționeze și să poată fi criticată.

„Această secție, care a fost denumită «Secția specială» cumva propagandistic, pentru că prescurtarea era «SS» și ducea cu gândul la celebra formație nazistă. De fapt, Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție a făcut obiectul unei campanii de manipulare, și îmi asum ceea ce spun, fără precedent. S-a speculat și s-a discutat foarte mult politic pe această temă, iar acest lucru a omorât orice șansă pentru o dezbatere așezată, pe argumente, să vedem de ce a fost înființată această secție, dacă s-a confirmat ulterior necesitatea existenței unor garanții suplimentare de independență a judecătorilor și procurorilor față de anchetele penale și dacă este nevoie de o îmbunătățire a acestei secții în prezent”, a afirmat Dana Gîrbovan, joi seară, la B1 TV, în emisiunea „Dosar de politician”.

Președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România a explicat că a fost nevoie de înființarea SIIJ pentru că „În finalul lui 2017 și începutul lui 2018, când au început discuțiile pe Legile justiției existau deja foarte multe informații și în spațiul public, și noi le cunoșteam de la colegi de-ai noștri, care au fost presați prin dosare penale, a fost vorba chiar de abuzuri ale procurorilor DNA în anchetele ce priveau judecătorii, despre încălcarea secretului deliberării, despre trimiterea în judecată a unor judecători cu consecința suspendării lor din funcție pe o perioadă de un an și nouă luni, aproape doi ani, despre dosare ținute deschise pe o perioadă foarte lungă de timp. Atunci a devenit evident că este nevoie să se găsească o soluție pentru ca astfel de presiuni asupra judecătorilor, dar și asupra procurorilor să nu mai poată fi puse cu asemenea ușurință”.

„De ce este nevoie, și este important ca cetățenii să înțeleagă, de o protecție suplimentară pentru judecători. Pentru că atunci când un judecător este presat, este supus unei influențe de oriunde ar veni, de orice tip, este afectată nu numai persoana judecătorului, ci actul de justiție în sine, care afectează direct cetățeanul”, a mai spus Dana Gîrbovan.

Referindu-se la faptul că persoanele care pledează pentru desființarea SIIJ afirmă întocmai contrariul, și anume că secția este o pârghie de presare a magistraților, Dana Gîrbovan a răspuns: „Fără să se aducă niciun argument în sprijinul acestei susțineri. Este vorba de un slogan, care a fost rostogolit de foarte multe ori, fără să fie întrebați vreodată cum argumentează acest lucru. Secția a fost creată tocmai pentru a proteja judecătorii și procurorii. A fost gândită astfel, cine poate face parte din secție? La DNA erau procurori cu minim patru ani vechime, cu grad de Judecătorie, care anchetau judecătorii cu grad de Curte de Apel și grad de Înaltă Curte, inclusiv pentru soluțiile pe care le dădeau”.
 
Ministerul Justiției a pus, recent, în dezbatere publică proiectul de desființare a SIIJ.