ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Dana Gîrbovan explică ce se vrea prin desființarea Sectiei pentru Investigarea Infracțiunilor din Justiție, așa cum a decis guvernul Orban în ședința de vineri seara. În opinia sa, se dorește o revenire la vechile practici, pentru că SIIJ este singura structură de parchet care se află cu totul în afara controlului politicului.

„Secția pentru investigarea infracțiunilor din justiție (SIIJ) este singura structură de parchet complet în afara controlului politic. Acesta e motivul pentru care politicul dorește cu ardoare desființarea sa. Șefii PICCJ, ai DNA și ai DIICOT, precum și șefii de secție ai acestora, unde se vor întoarce dosarele cu magistrați dacă SIIJ va fi desființată, sunt numiți politic, de către Președintele României la propunerea Ministrului Justiției”, a explicat Dana Girbovan pe Facebook.

Ea consideră că este inadmisibil că se ignoră ostentativ motivul principal pentru care SIIJ a fost creată, modul în care dosarele cu magistrați erau instrumentate, în special de către DNA, devenise o presiune reală asupra judecătorilor. „Este deja de notorietate că în repetate rânduri procurori DNA au anchetat judecători pentru că nu au fost de acord cu soluțiile pronunțate, că au încălcat secretul deliberării judecătorilor, că au deschis din oficiu dosare judecatorilor și le-au ținut deschise cu anii. În fostul CSM, de exemplu, aproape toti membrii aveau dosare la DNA”, adaugă Gîrbovan.

Potrivit judecătoarei Gîrbovan, raportul Inspecției Judiciare – si el ingnorat, în ciuda faptului ca a fost validat de Plenul CSM – este dovada clara in acest sens„. ”Este inadmisibil că nu se discuta despre motivele pentru care o parte importanta a judecatorilor au sustinut infiintarea SIIJ, iar explicatia nu poate fi decat una singura: se doreste revenirea la vechile practici de presiune asupra judecatorilor si, implicit, de control asupra justitiei. In ceea ce priveste Memorandumul elaborat de Ministerul justitiei, nu doar ca acesta ignora opiniile exprimate de judecatorii Inaltei Curti de Casatiei si Justitiei, ai Curtii de Apel Bucuresti – judecatorii care simt cel mai puternic presiunile, avand competenta in dosare ce vizeaza politicienii de la varful puterii – sau ai altor curti de apel din tara, dar prezinta trunchiat si, punctual, chiar eronat pozitia Comisiei de la Venetia cu privire la SIIJ”.
 
„Or, Guvernul nu isi propune sa "regandeasca” nimic, cu atat mai mult sa vina in contrapondere cu mecanisme procedurale de protectie efectiva, ci pur si simplu doreste desfiintarea SIIJ si revenirea la status quo-ul initial, adica la presiunile asupra judecatorilor, conchide președinta UNJR.

Memorandumul propus de Ministerul justiției privind desființarea SIIJ a fost adoptat vineri seara de guvern. Următorul pas va fi elaborarea de către Guvern a unui proiect de lege pe acest subiect pe care îl va înainta Parlamentului pentru dezbatere, au precizat, pentru Agerpres, surse guvernamentale.