ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Judecătoarea Dana Gîrbovan consideră că propunerea lui Klaus Iohannis de a include problemele din justiție într-un pact național semnat de toate partidele este demagogie și arată folosirea justiției în scop electoral. Magistratul spune că președintele trebuie să declasifice unele hotărâri CSAT, conform Mediafax.
 
„Independența justiției este o valoare constituțională, nu subiect al protocoalelor, acordurilor sau parteneriatelor politice! Propunerea Președintelui Klaus Iohannis de a include problema justiției într-un "acord/pact național", pe care să îl semneze toate partidele, este pur și simplu demagogie și folosirea – pentru a câtă oară? – a subiectului justiției în scop electoral și populist. Independența justiției se respectă de către toate instituțiile, de către toate partidele politice și de către fiecare cetățean, nu se negociază la masă verde între partidele politice! România a mai trecut prin experimente similare, în ani electorali, și efectul a fost mereu nociv pentru justiție”, a scris pe Facebook judecătorul Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naționale a Judecătorilor din România (UNJR).

Potrivit magistratului, garantarea independenței justiției revine numai Consiliului Superior al Magistraturii, apărarea independenței justiției ca valoare constituțională revine Curții Constituționale.

„În rest, despre apărarea justiției prin discursuri politice și prin pacte pe justiție și de coabitare, istoria recentă a României ne-a arătat deja pericolele grave pe temen lung ale acestora pentru instituțiile din justiției și credibilitatea lor”, a mai subliniat Gîrbovan.

„Justiția trebuie scoasă din absolut toate jocurile și trocurile politice, nu mai trebuie folosită că armă electorală și fiecare instituție trebuie DOAR să își respecte atribuțiile și obligațiile ce îi revin după Constituție și lege. Dacă Președintele Klaus Iohannis dorește într-adevăr o justiție independența, așa cum pretinde, atunci trebuie să: 


1. Publice hotărârea CSAT 17/2005, care a creat fundamentul pentru ingerință serviciilor de informații în justiție; 2. Declasifice și publice orice alte hotărâri CSAT care au vizat sau afectat justiția. Aceste două lucruri pot fi făcute de Președintele Iohannis fără să fie necesar un pact”, se mai arată în postarea magistratului.

Precizările vin după ce Klaus Iohannis a anunțat zilele trecute, după consultările cu liderii partidelor parlamentare pe tema rezultatului referendumului din 26 mai, că invită formațiunile politice să semneze un pact politic pentru consolidarea parcursului european al României.