ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Unul dintre magistrații de ținută ai României, judecătorul Viorica Costiniu, de la Secția a II-a penală a Curții de Apel București, fost președinte al Asociației Magistraților din România, în prezent președinte de onoare al AMR, a făcut o declarație-șoc, la o dezbatere organizată de FACIAS, informează site-ul luju.ro.

În cauzele penale în care există documente secrete provenite de la serviciile de informații, magistrații au fost obligați să semneze angajamente secrete, potrivit cărora vor judeca pe baza documentelor clasificate, cu obligația de a nu le arăta inculpaților și nici avocaților acestora, a declarat Viorica Costiniu. Extrem de categorică, ea a subliniat că ”angajamentele s-au semnat. Toată magistratura română... sunt puțini care n-au semnat.”

Declarația magistratului indică faptul că, prin asemenea metode, dreptul la apărare este încălcat flagrant în România, câtă vreme există situații în care verdictele de condamnare se iau pe probe la care apărarea și acuzații nu au acces, notează luju.ro

Acest lucru pare de neconceput într-o justiție dintr-un stat democratic, dar se coroborează cu declarația generalului SRI Dumitru Dumbravă, care a recunoscut public că Serviciul Român de Informații își păstrează interesul în cauzele penale și îi urmărește pe magistrați până la soluționarea definitivă a dosarelor.

Luju.ro redă AICI integral declarația judecătoarei Viorica Costiniu.