ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Dincolo de toată zbaterea avocaților cu privire la condamnarea colegului Robert Roșu, în dosarul „Ferma Băneasa”, la cinci ani de închisoare, toată povestea trebuie privită din prisma abuzurilor comise în acest dosar. În prima fază, avocatul Roșu a fost achitat și, ulterior, în baza acelorași probe, condamnat, atrage atenția EVZ.
 
Oameni din sistemul judiciar spun că cele mai mari abuzuri care au fost comise în acest dosar afectează însăși esența statului de drept și a democrației. Acest lucru a fost punctat foarte bine de judecătorul Adina Daria Lupea de la Curtea de Apel Cluj, o cunoscută voce împotriva abuzurilor DNA.

„Revolta creste, vad. Dezvalurile se tin lant… Nu exista inca nicio opinie publica sa arate ca un avocat a fost condamnat pentru altceva decat de a-si fi facut treaba. Motivarea lipseste. De la 16 lit. a la 5 ani cu executare trebuie sa se fi rasturnat pamantul cu capul in jos. Apar si sunt confirmate marturii ale judecatorilor de la fond, din civil, oameni chemati in 2015 la DNA ( pe vremea cand SIIJ nici macar nu se nastea ca alternativa) sa isi dea in cap cu propriile hotarari. Unde s-a mai pomenit asa ceva? Unde? Ca am fost tanar, ca am fost prost, ca asa cum a zis unul dintre ei: <<Am o viata…>>. Se intrevede clar teama, frica, precautia”, scrie judecătoarea Lupea pe contul său de Facebook.

„Daca judecatorii sunt chemati de martori pentru a isi renega hotararile si pentru a contribui la o acuzare, inseamna ca s-a dus naibii orice idee de independenta a justitiei , toate platitudinile constitutionale despre suprematia legii si ca putem sa ne intitulam cel mult juristi, care nah, mai gresesc in exprimare.

Cazul acesta trebuie transat radical. Iar dezbaterea sa publica trebuie sa fie inceputul sfarsitului unor practici. Sau a unor cariere. Altfel, putem sa stingem lumina! Cu alte cuvinte, s-a intamplat ceva de nemaiauzit. DNA s-a transformat intr-o instanta extraordinara a unei cai de atac, a decis ca deciziile civile sunt ilegale, a trimis in judecata pe asa ceva iar o alta instanta confirma. Pai la ce mai avem instante judecatoresti? La ce mai avem cai de atac? La ce toata constructia juridica constituionala? Si noi stam si ne miram…”, a conchis magistratul.