ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!



Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat din închisoarea de înaltă securitate din Marea Britanie și a zburat spre Australia, informează gazeta.ru.
 
El a fost de acord să pledeze vinovat pentru una dintre acuzații, iar autoritățile americane au refuzat să ceară extrădarea sa pentru acest lucru. Assange, care s-a ascuns în ambasada Ecuadorului timp de mai mulți ani înainte de a fi închis într-un penitenciar de lângă Londra, a fost acuzat de una dintre cele mai mari scurgeri de documente clasificate din istoria Americii.

Fondatorul WikiLeaks, Julian Assange, a fost eliberat din închisoarea din Marea Britanie și zboară spre Australia, țara sa natală, a anunțat contul de socializare X al WikiLeaks.
 
24 iunie, Înalta Curte din Londra l-a eliberat pe Assange pe cauțiune din închisoarea de înaltă securitate Belmarsh, unde a petrecut 1.901 zile în timp ce încerca să facă apel împotriva extrădării sale în SUA.

Videoclipul care însoțește publicația îl arată pe Assange ținând în mână o bucată de hârtie și un stilou, în timp ce următoarea înregistrare îl arată pe aeroportul Stansted din Londra urcând în avion.
 

Soția sa, Stella Assange, a mulțumit tuturor celor implicați după aflarea veștii eliberării soțului ei. "Julian este liber!!!! Cuvintele nu pot exprima imensa noastră recunoștință față de voi - da, față de voi care ați acționat ani de zile pentru ca acest lucru să devină realitate. Vă mulțumim. Vă mulțumesc. Vă mulțumesc", a scris ea în X.

"După mai mult de cinci ani într-o celulă de doi pe trei metri, izolat 23 de ore pe zi, el se va reuni în curând cu soția sa Stella Assange și copiii lor, care și-au cunoscut tatăl doar din spatele gratiilor", a declarat WikiLeaks într-un comunicat.

Eliberarea lui Assange este "rezultatul unei campanii globale" la care au participat activiști pentru libertatea presei, parlamentari și lideri din întregul spectru politic, până la ONU, a adăugat WikiLeaks.
 
Cu puțin timp înainte de știrea eliberării lui Assange, în presa americană au apărut informații despre un acord iminent între fondatorul WikiLeaks și  Departamentul de Justiție al SUA . S-a raportat că Assange a fost dispus să recunoască parțial vinovăția în schimbul unei pedepse sub forma unei pedepse de 5 ani deja ispășite.
 
Este de așteptat ca pe 26 iunie, un tribunal din Insulele Mariane de Nord (un teritoriu american din estul Oceanului Pacific, lângă Filipine) să decidă asupra unei pedepse cu închisoare de cinci ani și două luni - pe care a ispășit-o deja după gratii în Londra.
 
WikiLeaks a menționat că înțelegerea nu a fost încă încheiată oficial.