ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Julian Assange nu poate fi extrădat în SUA pentru a face față acuzațiilor de spionaj și de accesare neautorizată a unor computere guvernamentale, a decis o instanță din Marea Britanie, potrivit The Guardian.

Avocații autorităților americane urmează să facă recurs împotriva deciziei judecătorești britanice, care a respins argumentele conform cărora co-fondatorul WikiLeaks nu ar avea parte de un proces echitabil în SUA, însă a blocat totuși extrădarea pe motiv că procedurile din închisorile americane nu l-ar proteja pe acesta împotriva unui potențial suicid.

Assange, în vârstă de 49 de ani, a ascultat decizia din boxa acuzaților a Tribunalului Penal Central din Anglia și Țara Galilor în timp ce judecătoarea districtuală Vanessa Baraitser respinsese inițial, unul după altul, argumentele avocaților apărării și acceptase aserțiunile autorităților americane, conform cărora presupusele activități ale lui Assange depășeau domeniul jurnalistic.
 
Însă, bazându-se pe dovezi aduse de experți medicali despre sănătatea mintală precară a lui Assange, judecătoarea a afirmat: „Impresia generală pe care o lasă inculpatul este cea a unui om deprimat și chiar uneori disperat, care este foarte îngrijorat în legătură cu viitorul său. Consider că starea psihică a d-lui Assange este atât de afectată încât ar fi un abuz să îl extrădăm în SUA”.
 
Assange a fost dus înapoi la închisoarea Belmarsh până la înaintarea, miercuri, a unei cereri pentru eliberarea sa pe cauțiune, care va face referire la condițiile din închisoarea de înaltă securitate din sudul Londrei, în contextul agravării pandemiei de coronavirus. Apelul va fi depus la Tribunalul magistraților din Westminster, deși experții în Drept spun că ar fi surprinși ca instanța să accepte eliberarea lui Assange pe cauțiune.

Procesul împotriva jurnalistului de 49 de ani e legat de publicarea de către WikiLeaks a sute de mii de documente scurse despre războaiele duse de SUA în Afganistan și Irak, precum și telegrame diplomatice din 2010 și 2011.

Procurorii îl acuză pe Assange că l-a ajutat pe analistul american în probleme de apărare Chelsea Manning să încalce Legea Spionajului din SUA, că a fost complice la piratarea de către alții și publicarea de informații secrete, punându-i în pericol pe informatori.

Assange neagă că ar fi plănuit împreună cu Manning spargerea unei parole criptare din computerele americane și spune că nu există nici o dovadă că ar fi fost pusă în pericol siguranța vreunei persoane. Avocații jurnalistului susțin că acuzarea lui este motivată politic și că el este urmărit din cauză că WikiLeaks a publicat documente ale Guvernului SUA care au scos la iveală dovezi ale crimelor de război și ale încălcărilor drepturilor omului comise de americani în Afganistan și Irak.