ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Biserica Ortodoxă îl prăznuiește marți, 26 septembrie, pe Sfântul Voievod Neagoe Basarab, canonizat de Sfântul Sinod al BOR în zilele de 8-9 iulie 2008. Patriarhul Daniel se află în municipiul Curtea de Argeș pentru a participa la evenimentele aniversare organizate la 500 de ani de la sfințirea Catedralei Arhiepiscopale Mănăstirea Curtea de Argeș, ctitoria Sfântului Domnitor Neagoe Basarab.

Mâine, în ziua sărbătorii Sfântului Domnitor Neagoe Basarab, Patriarhul României va oficia Sfânta Liturghie pe esplanada Catedralei din Curtea de Argeș și va participa la momentele festive dedicate celor 500 ani de existență a sfântului locaș. La eveniment sunt așteptate oficialități centrale și locale, scrie Basilica.ro.

Această aniversare a prilejuit apariția, la Editura Arhiepiscopiei Argeșului și Muscelului, a cinci  volume care cuprind informații prețioase legate de istoria ctitoriei argeșene din anul 1512 și până în prezent.

În anul 1512, Neagoe Basarab urcă pe tronul Țării Românești, iar după trei ani, în 1515, dedide începerea lucrărilor la Mănăstirea Curtea de Argeș.
 
Despre acest moment, Nicolae Iorga scria, în „Istoria Bisericii Românești și a vieții religioase a Românilor” apărută la Tipografia „Neamul Românesc”, la Vălenii de Munte, în 1908, că „Toate silințele și toată bogăția însă și le cheltui Neagoe pentru a da Argeșului, de unde plecase Mitropolitul pentru a se așeza la Târgoviște lângă Domn (care totuși stătea uneori și la Argeș, aproape de sprijinitorii săi ardeleni), cea mai frumoasă din mănăstirile aflătoare pe pământul românesc”.

Biserica mănăstirii a fost edificată chiar pe locul vechii mitropolii ridicată aici în anul 1359, iar lucrările au fost încheiate în anul 1517.

Din această perioadă datează și legenda Meșterului Manole și fântâna rămasă în amintirea sa, nu departe de mănăstire. 
Sfințirea acestui impresionant lăcaș a avut loc la 15 august 1517, chiar de Adormirea Maicii Domnului, care a dat hramul sfântului edificiu.