ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Declarațiile făcute de președintele Comisiei Europene despre sărbătorirea Centenarului au provocat nemulțumirea Budapestei, în contextul în care Ungaria și Bruxelles-ul nu sunt în relații tocmai cordiale, iar apropierea zilei de 1 Decembrie este pentru maghiari, așa cum au spus-o în repetate rânduri,  prilej de „doliu pentru Ungaria”.
 
Jean Claude Juncker a reușit să tulbure apele la Budapesta, după ce, în timpul discursului său din Parlamentul European privind România, a felicitat țara noastră pentru sărbătorirea a 100 de ani de la formarea statului național, aifrmând că acest moment este important pentru toată Europa.
 
Declarația președintelui Comisiei Europene a deranjat politicienii ungari, care au cerut demisia lui Juncker pe motiv că afirmațiile lui demonstrează că este nepotrivit pentru funcția pe care o ocupă, scrie agenția de presă MTI, conform libertatea.ro.


În discursul său ținut marți, în Parlamentul European, în prezența lui Klaus Iohannis, Jean Claude Juncker a declarat  că ziua de 1 Decembrie, Ziua Marii Uniri, nu este o sărbătoare doar a României, ci și a întregii Europe. „Așadar, în această zi sărbătorim împreună un mare eveniment istoric, care este important atât pentru Romania, cât și pentru Europa”.

Presa maghiară îl citează pe politicianul maghiar Zsolt Németh, care îl critică pe Juncker pentru declarațiile făcute. „Nouă, politicienilor maghiari, nu trebuie să ne pară rău că am spus încă din primul moment că este inapt și că ne-am luptat cu toate mijloacele împotriva punctelor sale de vedere inacceptabile. Este dreptul său să sărbătorească împreună cu România Centenarul, cu condiția să nu încerce să-l impună și altora. (…) În luna mai a anului viitor, va înceta, în sfârșit, mandatul domnului Juncker. Noi, maghiarii acest lucru îl vom sărbători, pentru asta vom deschide șampanie”, a spus Zsolt, conform cotidianului Krónika.
Declarațiile contondente la adresa discursului lui Juncker a făcut și ministrul de externe ungar Peter Szijjarto.
„Europa va fi puternică și unită dacă acceptăm că anumite informații ale istoriei aduc bucurie pentru unii, dar amintiri dureroase pentru alții. Nu ar trebui să existe așteptări ca aceia care regretă asemenea evoluții să se bucure; astfel de așteptări sunt imorale și lipsite de onoare'', a declarat Szijjarto pentru MTI.

„Datorită consecințelor primului război mondial, Ungaria a pierdut două treimi din teritoriul său, inclusiv Transilvania. România a anexat regiunea, în ciuda faptului că românii au constituit doar 53% din populație”, scrie hungarytoday.

Președintele Comisiei Europene a avut cuvinte de laudă la adresa țării noastre, atât pentru reformele făcute, cât și pentru români, ca popor. „România nu e o țară neutră, e o țară față de care am sentimente profunde. Mă gândesc la poporul român, îmi place de el. Mi-a acordat distincții care m-au emoționat. Poporul român a știut să se integreze cu o complicitate europeană, ca și cum ar fi fost un stat fondator”, a fost una dintre declarațiile președintelui CE în în Parlamentul European.