ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Statul a deschis la 1 ianuarie 2019 conturi de economisire pe numele fiecărui copil din România.

Cele 4,17 milioane de conturi deschise la Trezoreria Statului sectorul 1, începând cu 1 ianuarie 2018 prin programul guvernamental "gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar" aprobat la 1 decembrie 2018 vor trebuit alimentate de părinții sau tutorii copiilor cu minim 1.200 lei pe an.

Potrivit adevărul.ro, care citează surse ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, conturile identificate cu codul numeric personal al minorilor sub 18 ani au fost deschise automat. Părinții pot face plăți prin virament bancar sau mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale "Poșta Română".

Deținătorii conturilor vor beneficia de o dobândă de 3% și o primă de 600 lei pe an până la vârsta majoratului.
 
Potrivit programului, în cazul în care părinții sau tutorii depun într-un an o sumă mai mică de 1.200 lei în contul minorului, acesta va beneficia de dobânda anuală de 3% dar nu și de prima de 600 lei oferită de stat.

Sumele depuse vor putea fi retrase doar la majoratul minorului și numai în mod excepțional în cazul în care acesta necesită cheltuieli pentru întreținerea stării de sănătate sub amenințarea unor boli cu risc de deces sau chiar a decesului.

Demn de reținut, atunci când copilul a atins vârsta majoratului, acesta, în calitate de titular al contului sau reprezentantul său legal va putea solicita retragerea integrală a sumelor economisite cu dobânda și primele aferente oferite de stat. Plata se va face în termen de 15 zile.