Statul a deschis la 1 ianuarie 2019 conturi de economisire pe numele fiecărui copil din România.

Cele 4,17 milioane de conturi deschise la Trezoreria Statului sectorul 1, începând cu 1 ianuarie 2018 prin programul guvernamental "gROwth – Contul individual de economii Junior Centenar" aprobat la 1 decembrie 2018 vor trebuit alimentate de părinții sau tutorii copiilor cu minim 1.200 lei pe an.

Potrivit adevărul.ro, care citează surse ale Comisiei Naționale de Strategie și Prognoză, conturile identificate cu codul numeric personal al minorilor sub 18 ani au fost deschise automat. Părinții pot face plăți prin virament bancar sau mandat poștal prin oficiile Companiei Naționale "Poșta Română".

Deținătorii conturilor vor beneficia de o dobândă de 3% și o primă de 600 lei pe an până la vârsta majoratului.
 
Potrivit programului, în cazul în care părinții sau tutorii depun într-un an o sumă mai mică de 1.200 lei în contul minorului, acesta va beneficia de dobânda anuală de 3% dar nu și de prima de 600 lei oferită de stat.

Sumele depuse vor putea fi retrase doar la majoratul minorului și numai în mod excepțional în cazul în care acesta necesită cheltuieli pentru întreținerea stării de sănătate sub amenințarea unor boli cu risc de deces sau chiar a decesului.

Demn de reținut, atunci când copilul a atins vârsta majoratului, acesta, în calitate de titular al contului sau reprezentantul său legal va putea solicita retragerea integrală a sumelor economisite cu dobânda și primele aferente oferite de stat. Plata se va face în termen de 15 zile.

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews