ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Potrivit jurnalistului BBC, Jonathan Beale, nava pe care se afla miercuri, HMS Defender, în Marea Neagră, a fost survolată de mai mult de 20 de avioane rusești și încadrată în mers de două nave rusești de coastă, care, potrivit jurnalistului, s-au apropiat la 100 de metri. Mai mult, Beale a povestit cum britanicii au primit avertismente prin radio, inclusiv unul care spunea că ” dacă nu schimbați cursul, deschid focul”, relatează Gândul.ro

Jurnalistul a susținut că nava britanică, HMS Defender, pe care se afla, a fost hărțuită de militarii ruși. Chiar Serghei Șoigu, ministrul Apărării al Federației Ruse a transmis că „Distrugătorul britanic fusese avertizat că vor fi folosite arme împotriva sa dacă va trece granița Federației Ruse. Nu a reacționat la avertismentul primit”.

Incidentul a avut loc în partea de nord-vest a Mării Negre, în apropiere de Sevastopol, Peninsula Crimeea. Motivul pentru care forțele de apărare rusești au intervenit se datorează pătrunderii navei britanice în apele teritoriale ale Federației. În plus, HMS Defender, nu era orice navă, ci un distrugător, care i-a costat pe britanici un miliard de euro. Potrivit informațiilor, nava ar face parte chiar din flota care însoțește  portavionul HMS Queen Elizabeth în patrularea din Marea Mediterană, mai adaugă Gândul.

” Am auzit niște focuri în depărtare, dar probabil că mult în afara razei de pericol”, a declarat Beale.

 Cu toate acestea, jurnalistul BBC a mai adăugat: ”Căpitanul, Vincent Owen, a spus că sistemele navei au detectat mai mult de 20 de avioane militare în zonă. Căpitanul Owen a mai spus că misiunea a fost sigură și nu a fost o situație de confruntare”, potrivit BBC, text tradus de Digi24.

În ciuda mărturiilor, presa din Rusia susține o altă variantă: Din moment ce nava a fost avertizată și prevenită că se va deschide focul, nu poate reprezenta atunci un act de agresiune. Prin urmare, varianta rusească sugerează că nava britanică executa o misiune de provocare și, în final, evenimentul ar fi fost provocat intenționat de Marea Britanie. 
 
Narativul Moscovei este făcut praf de un analist în intelligence pe site-ul GreatPower - HMS Defender goes for a pleasure cruise through Russian narrative warfare in the Black Sea