ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnalista Cora Muntean, redactor șef la CristoiuBlog.ro, a povestit marți seară pe Facebook o scenă orwelliană în care a fost implicată în timp ce aștepta la coadă la magazin. O clientă mai mult decât conformistă față de regulile din „noua normalitate” a pornit un adevărat jihad împotriva ei pe motiv că a auzit-o tușind din spatele măștii de protecție.

„Ca de obicei, ultimul popas la mega, să iau o apă. Niște cozi de zici că iar au anunțat că trebuie să facem stocuri de făină și drojdie. În fața mea o trotinetistă. Din start, relația noastră de coadă a început prost. M-a examinat și a văzut că măscuța mi-e pe nas și gură, dar tot timpul arunca priviri nemulțumite, de parcă aș fi fost hoață de buzunare. M-a pus naiba de am făcut un pas, cât talpa, spre ea. Și s-a dezlănțuit iadul. Mi-a spus să păstrez distanța. Ce fac eu? Mă dau în spate și mă concentrez, după care încep să tușesc. „Să vină paza, să vină paza!”, a început ea să țipe. Vine doamna, că era aproape, și o întreabă ce a pățit. „Cum permiteți să intre oameni bolnavi în magazin? Vă pierdeți clienții, eu am un coș plin, asta are doar o apă”, o ia la rost. „Imediat să-i măsurați temperatura, eu sun la 112”. Doamna de la pază era perplexă. „Măsurați-mi temperatura, nu-i nici o problemă”, spun eu. Dar nu avea termometru. S-a dus în spate după el. Doamna de la casă, care mă știe din vedere, că mereu o salut și-i spun „mulțumesc”, nu are treabă și spune că totul e în ordine. „Dar de unde știți? Ce, sunteți medic”, o ia asta la rost. Vine doamna cu termometrul. 36,2. Îi arată termometrul, aia continuă isteria. Că am tușit, că temperatura nu-i relevantă. Între timp, încep oamenii de la coadă să se revolte. Pe bună dreptate, că se făcuse cât magazinul.
Se mai potolește și isterica, plătește și pleacă. Cu promisiunea că face reclamații peste tot.
 
Agenta de pază: „Doamnă, nu trebuia să vă prefaceți că tușiți, uitați ce a ieșit!”
 
Încă nu am auzit de o politică sanitară de sănătate mintală, ceea ce este foarte grav. Și vine sezonul gripei. Atunci să vezi!”, a scris jurnalista, marți seara, pe Facebook.

Aceasta a ținut să explice într-un comentariu de ce crede că situația e gravă, arătând că segregarea socială pe motive superstițios-sanitare poate escalada atunci când atitudinile inchizitoriale sunt încurajate și împărtășite de cât mai mulți adepți.

„La varianta povestită de ea, și sigur a povestit cum s-a întâlnit cu una care tușea ca o iresponsabilă punând omenirea în pericol, bula ei exclamă că noi suntem nebuni. De-aia zic, că situația e foarte gravă”, a scris Cora Muntean într-un comentariu la postarea inițială.
 
Jurnalista este și autoarea cărții „Bucureștiul, sub dictatura Coronavirus”, publicate la Editura Mediafax, volum în care a adunat reportaje scrise de ea în perioada 16 martie - 15 mai 2020.