ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


O jurnalistă ucraineană care lucra pentru rețeaua americană „Radio Liberty”/ „Radio Svoboda” a murit în propria sa locuință în urma unor bombardamente de joi asupra Kievului, petrecute în preajma vizitei secretarului general al ONU, Antonio Guterres, care vizitase cu o zi înainte Moscova. Deși rușii recunosc două bombardamente cu rachete de înaltă precizie asupra unei fabrici de armament ucrainene, ei nu recunosc loviturile asupra unor clădiri locuibile petrecute cam în același timp, pe care li le impută partea ucraineană.

Moscova a confirmat că a efectuat o lovitură aeriană asupra Kievului în timpul vizitei secretarului general al ONU, António Guterres, iar Ucraina a recunoscut pierderile grele provocate de atacul Rusiei în est, dar a spus că pagubele invadatorului au fost „colosale”, potrivit The Guardian

Ministerul Apărării a declarat vineri, în briefingul său zilnic de la Moscova, că două „arme aeriene de înaltă precizie și cu rază lungă de acțiune” au distrus în noaptea de joi spre vineri clădirile de producție ale fabricii de rachete și echipamente spațiale Artyom din capitala ucraineană.

Cu toate acestea, primarul Kievului, Vitali Kliciko, a declarat că o clădire rezidențială de 25 de etaje din cartierul Șevcenkivskii din capitală a fost lovită în acest atac, pe care purtătorul de cuvânt al lui Guterres l-a calificat drept „șocant”. Kliciko a spus că în urma acestuia a fost găsit un cadavru.

Radio Europa Liberă - Radio Liberty / Svoboda, organizație media finanțată de SUA, a declarat că unul dintre angajații săi, jurnalista și producătoarea Vera Gyrych, a murit "ca urmare a loviturii unei rachete rusești asupra casei în care locuia" în timpul vizitei lui Guterres.
 
Trupul jurnalistei a fost descoperit printre dărâmături în dimineața zilei de 29 aprilie. Potrivit reprezentanților municipalității, alte 4 victime au fost internate în spital. Vera Hirici a început să lucreze în biroul de la Kiev al Radio Svoboda la 1 februarie 2018. Înainte de aceasta, a lucrat la principalele canale TV ucrainene, potrivit EuropaLibera.org

Atacul cu rachetă, care a avut loc la o zi după ce Guterres s-a întâlnit cu președintele rus, Vladimir Putin, la Moscova și la scurt timp după discuțiile sale cu liderul ucrainean Volodimir Zelenski, a atras critici internaționale și un răspuns sever din partea Kievului.

Ministrul ucrainean al apărării, Oleksii Reznikov, a descris vineri loviturile - denunțate de ministrul de externe, Dmitro Kuleba, drept un „act de barbarie atroce” - ca fiind „un atac la adresa securității secretarului general și a securității mondiale”.

Guvernul Germaniei a declarat că lovitura a fost „inumană”, adăugând că Berlinul „condamnă cu fermitate atacul cu rachete rusesc asupra Kievului în timp ce ... Guterres se afla la tratative”. Un purtător de cuvânt al guvernului, Wolfgang Büchner, a acuzat Rusia că nu are „nici un fel de respect pentru dreptul internațional”.
 
Mark Malloch-Brown, fostul secretar general adjunct al ONU, a declarat că comunitatea internațională „va recunoaște că nu poate permite ca secretarul general al ONU să fie tratat în acest mod lipsit de respect, dezinvolt și, sincer, periculos, de către Putin”.

Zelenski a declarat, într-o alocuțiune de noapte, că atacul ar fi avut drept scop „umilirea” ONU, adăugând: „Spune multe despre adevărata atitudine a Rusiei față de instituțiile globale, despre eforturile conducerii ruse de a umili ONU și tot ceea ce reprezintă organizația. Este nevoie de o reacție puternică”.
 
Cu toate acestea, vizita înaltului reprezentant al ONU desfășurată cu o zi înainte la Moscova și chiar întrevederea personală a lui Guterres cu Putin nu au stârnit comentarii ultragiate decât din partea d-lui Zelenski, care a protestat referitor la ordinea deplasărilor d-lui Guterres, mai întâi la Moscova și abia apoi la Kiev. Până când nu se va elucida clar originea celui de-al doilea bombardament, cel asupra unei zone rezidențiale, este prematur ca reprezentanți mai mari sau mai mici ai ONU să se pronunțe despre intenția lui Putin de a „umili” organizația. 

La o zi după ce președintele SUA, Joe Biden, a cerut Congresului să trimită până la 33 de miliarde de dolari pentru a ajuta Kievul, Ucraina a recunoscut că a suferit pierderi grele din cauză că forțele Moscovei, după ce nu au reușit să cucerească Kievul, și-au dublat eforturile pentru a cuceri în totalitate regiunea Donbas din estul țării.

Totuși, partea ucraineană pretinde că pierderile armatei ruse au fost și mai grave. „Avem pierderi serioase, dar pierderile rușilor sunt mult mai mari... Ei au pierderi colosale”, a declarat vineri un consilier prezidențial ucrainean, Oleksii Arestovici.

Ministerul britanic al Apărării a susținut vineri această evaluare, afirmând că Donbasul a rămas obiectivul strategic al Rusiei, dar, din cauza rezistenței puternice a ucrainenilor, „câștigurile teritoriale rusești au fost limitate și obținute cu costuri semnificative pentru forțele rusești”.