Atacurile repetate la adresa Bisericii și a valorilor creștine, duse cu insistență de seculariștii care și-au făcut un scop în viață din a compara numărul de spitale cu cel al catedralelor și bisericilor din România își găsesc susținători și printre ziariștii străini. După ce un jurnalist de la cunoscuta revistă satirică franceză Charlie Hebdo lansa un atac la credința românilor, afirmând că „ortodoxia apasă pe români ca o dală de plumb, strivind mințile oamenilor”, un alt ziarist francez ajuns pe meleaguri românești se războiește cu bisericile. Venită din țara în care intelectuali de marcă au atras atenția asupra noului totalitarism islamist, care încearcă să câștige teren prin toate mijloacele și să treacă drept o victimă a intoleranței, o jurnalistă franceză defilează cu lozinca „vrem spitale, nu catedrale„, profund nedumerită de numărul mare al bisericilor.
 
În urma unei vizite în județul Cluj, o jurnalistă la una dintre cele mai mari publicații regionale din sud-vestul Franței a rămas cu o dilemă majoră: nu înțelege logica pentru care românii construiesc noi biserici atât de fastuoase, dar au spitale atâta de vechi, scrie ziuadecluj.

Anne Kerjean, jurnalist la publicația Charente Libre din Angouleme, s-a arătat încântată de importanța istorică a zonei Turda-Câmpia Turzii, de exponatele Muzeului de Istorie și de gastronomia locală, dar a spus că nu înțelege logica pentru care românii construiesc noi biserici atât de fastuoase, dar au spitale așa de vechi. „Nu e vorba despre faptul că sunt construite fonduri publice sau donații. Eu vorbesc de un mod de gândire în general care mie mi se pare un paradox și de neconceput . Nu pot întelege. Pe de-o parte un spital vechi, pe de alta foarte multe biserici aurite, fastuoase și încă în construcție. Chiar mă gândesc că  persoanele mai sărace ar putea să meargă să doarmă în ele, sunt frumos colorate, au încălzire, iluminat puternic  și au covoare groase pe jos”, a spus ziarista franceză.

Reacția franțuzoaicei l-a revoltat pe ziaristul român Bubanu Prahoveanu de la Radio Prahova, care, într-un text postat pe Facebook, i-a explicat, în doar câteva fraze impecabile, de ce au românii biserici. Sfătuind-o, în final, să pună burta pe Coran,  „că s- ar putea ca în câțiva ani să nu mai faci poze la Eiffel dacă nu știi toate versetele pe deasupra...”.

Iată reacția jurnalistului român:

„Nu am citit nimic mai mizerabil în ultima vreme...
Despre prostia cu "Vrem spitale nu catedrale" nu mai insist.
E prea mare pentru a ocupa timpul unui om zdravăn la cap.
Vine acu' madam din Franța și se întreabă de ce avem atât de multe biserici.
Păi hai să-ți explic cucoană:
Pentru că în trecut, când voi ridicați catedrale și vă zbenguiați perucile pline de păduchi prin poala regilor voștri, noi ne băteam cu unii și cu alții pe la poarta Europei să nu deveniți pașalâc.
Că între timp, în 2018, de exemplu ați devenit și aveți moschei la fiecare intersecție nu mai e treaba noastră.
Așa, să revin.
Am mai avut și "câțiva" ani de comunism, în care am stat cu ochii pe cer ca proștii să vă așteptăm pe voi, americani, englezi sau marțieni să ne scăpați, dar degeaba...
În timpul ăla vedeam cum elitele sunt decimate, bisericile dărâmate sau în cel mai bun caz închise între blocuri gri.
Iar unul din motivele pentru care suntem încă în picioare ca neam sunt tocmai bisericile astea multe de care te miri tu.
Așa că marș înapoi în Franța și mai pune burta pe Coran, că s -ar putea ca în câțiva ani să nu mai faci poze la Eiffel dacă nu știi toate versetele pe deasupra...
Amin!

Dragă cititorule,
dacă ți-a plăcut acest articol, te rugăm ceva.

De peste 5 ani, ActiveNews este vocea pe care sute de mii de români o primesc în fiecare zi, dar care în același timp fisurează stabilimentul politic și economic care dorește să supună și România.

ActiveNews este un site independent din punct de vedere editorial, ceea ce înseamnă că ne stabilim singuri prioritățile și strategia. Jurnalismul nostru este liber de influențe comerciale și nu este influențat de către moguli, milionari sau acționari.

Nimeni nu-l editează pe editorul nostru. Nimeni nu ne direcționează opiniile.

Aceste aspecte sunt de o importanță critică într-o țară în care mass-media corporatistă face legea. Într-o Românie în care interesele economice ale marilor jucători dictează reacția presei, și nu interesul pe termen lung al acestui popor.

ActiveNews este singurul loc din .ro unde ați putut citi despre fapte și oameni care altfel nu ar fi apărut niciodată pe piața media din România. Știi bine asta.

Am câștigat împreună multe bătălii, văzute și nevăzute, dar Țara are nevoie de mai mult decât simpla noastră supraviețuire. Țara Noastră are nevoie de jurnalism curat, scris cu gândul la valorile pe care le-am primit de la înaintașii noștri. Țara noastră are nevoie de curaj pentru a expune impostura și trădarea, iar pentru asta e nevoie de informație. Informație, nu diversiune sau divertisment.

Implică-te Susține ActiveNews