ActiveNews se confruntă cu cenzura pe rețele sociale și pe internet. Intrați direct pe site pentru a ne citi și abonați-vă la buletinul nostru gratuit. Dacă doriți să ne sprijiniți, orice DONAȚIE este binevenită. Doamne, ajută!


Jurnaliștii portughezi au fost chemați joi la o zi de grevă generală, o premieră în ultimii 42 de ani, pentru a protesta față de salariile mici și nesiguranța locurilor de muncă într-un sector aflat în mare dificultate, transmite Agerpres.

În jur de 40 de redacții ale unor media naționale sau locale au fost afectate de mișcarea declanșată de Sindicatul Jurnaliștilor, a precizat acesta într-un comunicat.

Agenția de presă Lusa nu a mai transmis nicio știre începând de la miezul nopții de miercuri, postul public de radio Antena 1 și concurentul său privat TSF nu au difuzat jurnale de știri, iar edițiile online ale cotidianului de referință Publico sau săptămânalului Visao au încetat publicarea de știri, a precizat sindicatul.

'Insecuritatea locurilor de muncă și salariile mici' constituie 'un obstacol pentru dreptul la informare al cetățenilor', a subliniat sindicatul în comunicat.

Greviștii reclamă în special creșteri salariale, pentru a face față inflației, și respectarea codului muncii în ce privește plata orelor suplimentare.

Mai multe adunări erau prevăzute în cursul zilei la Lisabona, Porto și Coimbra.

Ultima 'grevă generală' a jurnaliștilor portughezi a avut loc în 1982.

Mișcarea socială survine și în contextul în care unul din principalele grupuri media naționale, Global Media, a anunțat în această săptămână un nou plan de concediere a 20 de angajați, dintre care 10 jurnaliști, din cauza 'situației financiare complicate'.

În 2023, Global Media a avut o cifră de afaceri mai mică cu 4,3 milioane de euro și a încheiat anul cu pierderi de 7,2 milioane de euro.

Grupul deține, printre altele, Jornal de Noticias, cel mai important cotidian generalist, care apare la Porto, postul radio de știri TSF și Diario de Noticias (DN), cel mai vechi ziar național care împlinește 160 de ani de existență.

Sindicatul jurnaliștilor a deplâns situația Global Media, regretând că singura soluție avută în vedere sunt 'concedierile'.

Sindicatul a amintit că grupul a mai procedat la valuri de concedieri în ultimii ani: 119 salariați în 2009, 140 în 2014 și 81 în 2020.